fbpx

PPC vagy SEO? Mindkettő!

Írta: Csernai Kata

   |   

Frissítve: 2023. 07. 31

   |   

Olvasási idő:

Egy jó vállalkozás több lábon áll. Egy jó online vállalkozás pedig több forrásból szerzi a látogatókat.

A három legfontosabb online látogatószerzési módszer a keresőoptimalizálás, a keresőben való hirdetés (együtt keresőmarketing, angolul SEM) és a hírlevél. E hármat megfelelő stratégiával, rendszerben kezelve biztosíthatjuk, hogy honlapunkra folyamatosan értékes látogatók, azaz érdeklődök jöjjenek.

Örök kérdés, hogy kell-e a SEO mellé PPC, vagy kell az PPC mellé keresőoptimalizálni?

Ezt a kérdéskört járta körbe az MTT Media rendezvénye a Google Grundon. A rendezvény a “Jövő digitális trendjei” címet viselte. A cím alapján akár csalódhattam volna, hiszen az előadók nagyon is mai, bárki számára elérhető technikákat mutattak be. Az előadások címe már jobban fedte a valóságot, tartalma pedig még számomra, SEO szakember is sok hasznos információt tartogatott.

A rendezvényen három előadás hangzott el. Lássuk, mik voltak a legfontosabb információk!

Miért kell optimalizálni a PPC eszközökkel reklámozott oldalakat is?

Seosiker: Éles László prezi

Seosiker: Éles László prezi

Éles László, a SEOSEEKER programot fejlesztő Infoartnet Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy ma már a weboldal készítés bárki számára elérhető. Mivel egyre több weboldal van, egyre többen versenyzünk a látogatók figyelméért, ezért ma már a SEO-nak is pontosabbnak és költséghatékonyabbnak kell lennie.

A honlap célja, hogy bizalmat ébresszen a felhasználóban.

Ezt a bizalmat olyan egészen apró, nüansznyi hibákkal is elveszíthetjük, mint:

  • ronda, vagy használhatatlanul lassú honlap,
  • hiányzó akciópontok, belső linkek,
  • rossz oldalra mutató reklám, vagy nem releváns hirdetés.

Ha ilyen oldalra kerül a látogató, akár organikus keresésből, akár fizetett hirdetésből, csalódott lesz, és rögtön tovább áll.

Ezt a csalódottságot a Google számára a nagy visszafordulási arány, és az alacsony oldalon töltött idő jelzi. Mindkét mutató rontja a honlap helyezését a Google találati listában, valamint rontja az Google Ads hirdetés minőségi mutatóját is.

László szavaival élve: “Ha fizetett hirdetésre jön a látogató, és azonnal elkattint, a saját pénzünkön értük el, hogy hátra sorolódjunk a Google-ben.”

Ezért kell azokat az oldalakat is keresőoptimalizálni, amikre Ads hirdetést futtatunk. Hiszen ha az adott aloldalt a hirdetésben szereplő kulcsszóra optimalizáljuk, az releváns oldal lesz. A látogató azt kapja, amire várt, ezért több időt tölt a honlapon. Ettől javul az Ads hirdetés minőségi mutatója is, ami szerepet játszik abban, hogy azonos licittel rendelkező hirdetéseket előrébb soroljon megjelenítésben a Google. Talán még az átkattintási díjakra is hatással van.

Matek a SEO mögött

MTT Média: Kocsis Márk prezi

MTT Média: Kocsis Márk prezi

A számomra legizgalmasabb előadást Kocsis Márk tartotta. Márk csapata évi 600 millió adwords és FB költést kezel, és ezeket brutál módon elemzi is.

Az előadás során első látásra ijesztő, de nagyon hasznos grafikonokat mutatott be.

MTT Média: generikus keresések

MTT Média: generikus keresések

Ezen a grafikon például azt láthatjuk, hogy a Google találati listájának 1-2 helyén megjelenő találatok elviszik a kattintások akár 50-80%-át is. A 3-5. helyezés 20-40%-ot jelent, míg a 10. helyen már csak az átkattintások 5-10%-ából részesedhetünk.

Azaz nem mindegy, hogy hányadik az oldalunka keresőben, de még az sem, hogy az első oldalon hol jelenünk meg.

Ha eddig nem gondoltad volna, hogy a keresőoptimalizálás fontos, ez a grafikon biztosan meggyőzött róla.

De vajon mennyiért érdemes költeni a SEO-ra?

Márk ezt is megmutatta. A számítás pofonegyszerű, de lehet, hogy még sosem gondoltál rá.

Egyszerűen nézd meg, hogy mennyi az organikus kereséseid száma, és szorozd fel a PPC hirdetések átkattintási költségével (CPC)! Ha pontos akarsz lenni, érdemes külön venni a brand keresésekből és a generikus keresésekből adódó látogató számot, ill. ezek CPC költségét.

A bemutatott példa szerint havi 12.500 organikus látogató elérése átlagos CPC költséggel számolva akár havi 600.000 Ft is lehet!

Meglepődtél? Bevallom, egy kicsit én is, amikor feketén-fehéren láttam, hogy mennyit ér egy SEO szakember munkája.

Érdekes volt grafikonon kimutatva látni azt is, hogy az Ads költések növelésével együtt nő a CPC költség is. Azaz minél többet PPC-zel, annál több árbevételed lesz, de a profitod nem nő a végtelenségig. Van egy olyan inflexiós pont, ahol már nem éri meg tovább növelni az Ads költést, mert a profit csökkenni kezd.

Párhuzamot vonhatunk a keresőoptimalizálásra költött forintok tekintetében is. Bár a keresőoptimalizálás költsége az idő előrehaladtával fajlagos csökken egy látogatóra nézve, egy idő után elérkezik az a pont, ahol már bármennyit költünk SEO-ra, nem tudunk több látogatót szerezni az organikus keresőből.

Attribúciós modellek, többcsatornás konverziók

MTT Média: Molnár Tamás prezi

MTT Média: Molnár Tamás prezi

Az Analytics bár kétségtelenül nagyon hasznos, de nem a leghálásabb előadási téma. Molnár Tamáson látszott, hogy járatos az Analytics bugyraiban, utolsó előadóként nehéz dolga volt a figyelem fenntartásával. Pedig érdekes dolgokról beszélt.

Az Analyticsben az e-commerce modul használatával, ill. célok beállításával mérni tudjuk, hogy melyik forrásból mennyi árbevételünk született. Azonban ha csak azt figyeljük, hogy az adott csatorna mennyi pénzt hozott, könnyen hozhatunk elhamarkodott döntést.

MTT Média: többcsatornás útvonalak

MTT Média: többcsatornás útvonalak

A legtöbb esetben ugyanis a látogató nem azonnal vásárol, hanem többször interakcióba kerül a honlapunkkal, mielőtt konvertálna. Azt, hogy milyen csatornákon keresztül jutott el hozzánk a többcsatornás útvonalak mutatják meg az Analyticsben.

MTT Média: konverziós útvonalak

MTT Média: konverziós útvonalak

Ha tisztán vizsgáljuk az egyik csatorna költség / bevétel hányadán, könnyen gondolhatjuk azt, hogy kidobtuk a pénzt az ablakon.

De a ha a segített konverziókat elemezzük, láthatjuk, hogy az adott csatorna nélkül a látogató el sem jutott volna a honlapunkra, azaz esélyünk sem lett volna őt költésre bírni.

A kérdés az, hogy ilyen esetben hogyan mérjük, hogy az egyes csatornákra költött pénzünk hogyan térül meg?

Szerencsére ehhez nem kell matematikusnak vagy statisztikusnak lennünk, mert az Analyticsben több hozzárendelési modell is van erre.

A két leggyakoribb az első interakció ill. az utolsó interakció modell. Az előbbinél a felhasználót elsőként behozó csatornára osztjuk a teljes árbevételt, utóbbinál pedig arra, amiről utolsóként érkezett, mielőtt konvertált.

Ha ennél igazságosabbak akarunk lenni, a lineáris modellel szétoszthatjuk a konverzióra jutó teljes árbevételt az összes csatorna között.

Ha mégis matematikusok vagy statisztikusok vagyunk, saját modelleket is építhetünk, sőt, bármelyik három modellt össze is tudjuk hasonlítani.

Így még pontosabb képet kaphatunk arról, hogy a keresőoptimalizálásra költött forintjaink megtérülnek-e.

Összefoglalás

Azért szeretem ezeket a rendezvényeket, mert a korábban megszerzett tudást képesek  más megvilágításba helyezni.

Éles László előadása előtt többször hevesen bólogattam, annyira egybecsengtek a mondatai azzal, hogy mi szerintem egy honlap célja.

A SEO értéke számomra sosem volt kérdéses, hiszen a honlapjaim havi hét számjegyű bevételt hoznak az organikus találatokból. A Márk által prezentált szám mégis óriási rádöbbenés volt arra, hogy a SEO tudással micsoda érték van a kezemben.

Tamás Analytics tudása lenyűgözött. Bárcsak mi, online vállalkozók a rendelkezésre álló Google arzenálnak csak felét kihasználnánk! Sokkal kevesebb bukott vállalkozás lenne, és sokkal jobban tudnánk, mire kell fókuszálnunk az online bevétel maximalizálása érdekében.

Úgyhogy javaslom, figyeld az MTT Akadémia rendezvényeit, mert az ingyenes előadásokon is sok homlokracsapós felismerésben lehet részed.

Ráadásul a Google Ground menő hely, és még az is lehet, hogy összefutunk. Ha találkozunk, mindenképp köszönj rám!

Csernai Kata
Csernai Kata SEO szakember vagyok. Online vállalkozóknak segítek folyamatosan új érdeklődőket szállítani a keresőből, hirdetési költségek nélkül. Főként tartalmai SEO-val és a komplex projektek stratégiájának meghatározásával foglalkozom. Nem egy webes rendszerben hiszek, hanem abban, hogy szakértelemmel és kellő alapossággal minden rendszerben meg lehet találni a kihagyott lehetőségeket.

Keresés SEO tippek között

Kapcsolódjunk

INGYENES SEO TIPPEK

Nem küldünk kéretlen levélszemetet.
A legjobb SEO tippekért iratkozz fel a hírlevelünkre!

 

 

Ezek is érdekelhetnek

WEBSHOP SEO HÍRLEVÉL

 

Érthető és könnyen kivitelezhető SEO tippek látogatószám növeléshez

 

Trükkök, gyakorlati példák és valós ügyfélsztorik egyetlen cél érdekében, az organikus forgalomnövelésért. Mert az organikus látogató a jó legjobb látogató.