fbpx

Domain választás 4 alapszabálya

Az egyik leggyakoribb kérdés, amivel SEO szakemberként hozzám fordulnak az, hogy milyen domaint válasszanak egy új honlapnak? SEO szempontból nézve tulajdonképpen mindegy, milyen domaint választasz. Maga a név teljesen mindegy, de van néhány fontos szabály, amiket érdemes betartani.

Domain választás 1. alapszabálya

Domain választás 4 alapszabálya

Domain választás 4 alapszabálya

A domain név legyen rövid, könnyen megjegyezhető! Lehetőség szerint ne tartalmazzon kötőjelet és ékezetes karaktert. Igen, 2004 óta a .hu felső szintű domain alá van lehetőség ékezetes domain név bejegyzésére is, de ennek vajmi kevés értelme van – nem is terjedt el igazán.

Manapság a legjobb, kiemelt jelentőségű kulcsszóval megegyező domain nevek foglaltak. Gyakori, hogy ezeken nincs is valódi tartalom, csupán a kezdet kezdetén maguk a domain regisztrátorok, vagy más élelmes emberek lefoglalták őket, és most csillagászati összegekért próbálják eladni.

Hatékony keresőoptimalizálással tetszőleges domain név felhozható tetszőleges kulcsszóra, így nem éri meg ezekért a domain nevekért sokat fizetni.

Domain választás 2. alapszabálya

Földrajzi területnek megfelelő domaint válassz! Mindenkinek a saját nemzeti domainje jut eszébe legelőször. Mi magyarok legelőször .hu kiterjesztésben gondolkodunk, és ez így van jól.

Ha Magyarországon végzed a tevékenységed, mindenképpen .hu domaint válassz! Kerüld a .eu vagy .net nemzetközi fődomainek használatát. Csökkentik a felhasználói bizalmat.

Az információtechnológia korában már kevésbé kötnek minket a határok. Nyugodtan végezhetünk online üzleti tevékenységet más országokban is. Ha külföldre értékesítesz, vagy külföldi felhasználók a célcsoportod, akkor mindenképpen az ő országuk nemzeti domainjét használd!

Tehát ha Ausztriába értékesítés, akkor .at végződésű domaint használj. Ha Németországból szeretnél pl. fogorvosi ellátást igénybe vevő pácienseket hozni Magyarországra, akkor egy .de domain a jó választás. Igen, ahány ország a célcsoportod, annyi külön domaint jegyezz be!

Ha a honlap témája, tartalma földrajzi terület nélkül bárkit érdekelhet, használd a .com nemzetküzi fődomaint (TLD)! Ebben az esetben a honlap nyelve csak angol lehet!

Domain választás 3. alapszabálya

A honlap témájához illő domain végződést válassz!  Mivel a legjobb domainek már foglaltak, valószínűleg nem tudod a kutyakoromreszelo.hu domaint befoglalni. Ez esetben nyugodtan válogass az un. második szintű közdomainek közül.

  • Ha például kutyáknak készült körömreszelőket árulsz, jegyezd be a kutyakoromreszelo.bolt.hu domain nevet.
  • Ha a kutyaköröm reszelésről, mint tevékenységről szeretnél minél több információt megosztani az emberekkel, válaszd a kutyakoromreszelo.info.hu domaint.
  • Ha a kutyaköröm reszelők Magyarországi szervezetének a hivatalos oldalát készülsz elindítani, válaszd a kutyakoromreszelo.org.hu-t.

Domain választás 4. alapszabálya

Csak saját márkanevet használj! Ha a domain nem lehet egy konkrét kulcsszó, érdemes márkanevet használni. Vigyázat, csak olyan márkanevet használj, ami a sajátod, vagy rendelkezel a márkatulajdonos hozzájárulásával!

Gyakori, hogy egy nagyobb márka ismertségét kihasználva, a márkanevet tartalmazó domaint jegyeznek be. Ez a domain regisztrátorok ellenőrzésén még könnyedén átmegy, főleg egy Magyarországon kevésbé ismert márka esetében.

Így akár évekig is használhatod, mikor egyszer csak a márka európai vagy nemzetközi terjeszkedésbe kezd, és elkezdi felderíteni a védjegy bitorlókat. Egy ügyvédi felszólítással máris töröltetheti a márkanevet tartalmazó Facebook oldalt és YouTube csatornát – mint ahogyan ez nemrég a XIAOMI esetében történt – és a domaint is elveheti. Így a hosszú évek munkájával épített üzleted egy pillanat alatt semmivé válhat.

Csernai Kata SEO szakember

Csernai Kata Seostratéga

Honlaptulajdonosoknak segítek kiszámítható, stabil látogatottságot szerezni a Google keresőből, hirdetési költségek nélkül.

Ha most találkozol velem először, még nem tudhatod, miért bízz bennem. Nézd meg, milyen szakmai utat jártam be, és milyen eredményeket értem el. Ezek alapján döntsd el magad, érdemes-e SEO kérdéseken rám hallgatnod.

Ismerj meg

Keresés SEO tippek között

seo szolgáltatások

kiemelt seo témák

Szerző: Csernai Kata
Csernai Kata SEO szakember vagyok. Online vállalkozóknak segítek folyamatosan új érdeklődőket szállítani a keresőből, hirdetési költségek nélkül. Főként tartalmai SEO-val és bivalyerős linkekkel foglalkozom. Nem egy webes rendszerben hiszek, hanem abban, hogy szakértelemmel és kellő alapossággal minden rendszerben meg lehet találni a kihagyott lehetőségeket.

Hasonló bejegyzések

SZERZŐI JOGOK – TÁJÉKOZTATÁS – KÖTBÉR A SeoStrategia.hu teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A jogtulajdonos a szerző Csernai Kata SEO szakember .

A honlap tartalmáról, és a honlapról letölthető információs anyagokról tilos bármilyen olyan másolatot készíteni, bármilyen módon sokszorosítani, nyilvánosan bemutatni, részben vagy egészben közzétenni, saját hasonló terméket, szolgáltatást létrehozni a termék alapján, amelyhez a szerző ill. a jogtulajdonos előzetesen nem járult hozzá, és amelyen szerzőségük nem került feltüntetésre.

Amennyiben a SeoStrategia.hu weboldalon szereplő bármilyen saját (szöveg, képi, videó, ábra, infografika vagy egyéb) tartalmát más személy vagy cég honlapján vagy bármely más online vagy offline felületén vagy eszközén, bizonyíthatóan azonos vagy nagy mértékben hasonló formában megjelenik, a weboldal üzemeltetője (SEO Stratégia Bt., tulajdonos Csernai Katalin) másolt oldalanként 50.000 Ft / nap összegű kötbért számláz a jogtalan felhasználónak.

A kötbért a felfedezést napjától számítva addig a napig kerül felszámításra, amely napon a kérdéses tartalmakat a jogtalan felhasználó véglegesen eltünteti saját felületéről. Szöveg esetén másolt oldalnak minősül, ha az átvétel az adott teljes oldal tartalom 10%-ánál nagyobb mértékben tartalmazza a nem engedélyezetten átvett tartalmat. Kép, videó, ábra, infografika átvétele és felhasználása esetén bármely átvett tartalom teljes oldalnak számít.

Az átvétellel és a felhasználással a felhasználó kifejezetten elfogadja ezen kötbér megállapodást. A fent említett tartalmak átvételének és felhasználásának bizonyítására közjegyzői internetes tartalomtanúsítást alkalmazunk, amely közokirat. A közokirat költségét a kötbérrel együtt a jogtalan felhasználó köteles megtéríteni.