fbpx

Google indexelési hiba – néha a nagyok is hibáznak

Írta: Csernai Kata

   |   

Frissítve: 2023. 07. 09

   |   

Olvasási idő:

Magyarországon is jelezték szakmai csoportokban, hogy 2019 április 6-án egyik pillanatról a másikra oldalak tűntek el a Google találati listájáról. Olyan jó helyezést elért aloldalak is kiestek az indexelésből, amelyek korábban nagy forgalmat hoztak. John Muller, a Google szóvivője Twitter üzenetben ismerte el, hogy a technikai problémával küzdenek.

Bár a következő nap már arról szóltak a hivatalos hírek, hogy a technikai problémát megoldották, valójában ez a mai napon (2019.04.08) még mindig fennáll.

Google Twitter post

Google Twitter post

Mit okoz a Google indexelési hiba valójában?

Forgalomesést. Egy kiegyensúlyozott marketing mixet használó és jól keresőoptimalizált weboldal látogatottságának 30-50%-a is jöhet a Google keresőből. Extrém esetben, ha egy oldal teljesen kikerül az indexből, azaz nem jelenik meg a Google találati listájában, akár ekkora forgalmat is elveszíthet.

Egyelőre nem látjuk, hogy a honlapok mekkora részét érinti ez a hiba. Úgy tűnik, hogy nem téma specifikus és nem korlátozódik földrajzi területre sem. Azaz bárkit érinthet.

Hogyan tudod ellenőrizni, hogy a honlapodat érinti ez a hiba?

Ha jelentős forgalomcsökkenést tapasztaltál az organikus forgalomban 2019. április 6-tól kezdve, valószínűleg te is beleestél az érintett oldalak körébe.

Érdemes a héten belüli ingadozást is figyelembe venni, hiszen a hibajelenség hétvégén jelent meg először. Ha tehát olyan terméked, szolgáltatásod vagy témád van, amire hétvégén nem igazán keresnek az emberek, nem biztos, hogy az indexelési hiba okozza a visszaesést. Mindenképpen nézd meg a Search Console-ban, hogy van-e a korábbi adatokban hullámzás. A jelenség valahogy így néz ki a grafikonon.

Search Console heti ingadozás

Search Console heti ingadozás

 

Mivel a Search Console adatok 3 nap késéssel jelennek meg, a forgalom visszaesést a Google Analyitcs-ben érdemes ellenőrizned.

Ha gyanús, hogy beleeshettél a hiba érintett honlapok körébe, akkor a legnagyobb forgalmú aloldalaidat érdemes egyesével megvizsgálnod a Search Console URL ellenőrző funkciójával (URL inspection tool).

Google Search Console URL inspection tool

Google Search Console URL inspection tool

 

Ha minden OK, ilyen képernyőt fogsz látni.

Google Search Console indexelt URL

Google Search Console indexelt URL

 

Ha gond van, akkor pedig valami ilyet.

Google Search Console nem indexelt URL

Google Search Console nem indexelt URL

 

Mit tehetsz a Google indexelési probléma ellen?

Többen próbálkoztak azzal, hogy a hiányzó linkeket újra beküldték indexelésre a Search Console-on keresztül. Volt, akinek ez hozott eredményt, és volt, akinek megjelent a beküldött URL-je az indexben, majd röviddel utána ismét eltűnt.

Mindenesetre a Google “hivatalos” tanácsa is az – már amennyire a Twitter kommunikáció hivatalos lehet – , hogy használjuk a Search Console indexelére való beküldését.

Google Twitter submit to indexing

Google Twitter submit to indexing

Ezt a Search Console URL ellenőrzés menüjében tudod megtenni.

Search Console URL ellenőrzés

Search Console URL ellenőrzés

A kiválasztott URL ellenőrzése után, az “Indexelési kérelem” gombra kell kattintani. A linkeket egyesével tudod beküldeni, így ha sok linked esett ki az indexből, ez eltarthat egy darabig.

Nem nagyon tehetünk mást, mint hogy megvárjuk, amíg a Google mérnökei úrrá lesznek ezen az “apró” problémán.

Javaslom, hogy a kieső forgalmat más csatornán keresztül pótold! Ha van hírlevél listád – ugye, van? – ebben az időszakban küldj ki extra hírleveleket! Erősítsd a Facebook kommunikációd, és ha nagyon fontos most a látogatottság, akkor akár növeld az Adwords költésedet!

Csernai Kata
Csernai Kata SEO szakember vagyok. Online vállalkozóknak segítek folyamatosan új érdeklődőket szállítani a keresőből, hirdetési költségek nélkül. Főként tartalmai SEO-val és a komplex projektek stratégiájának meghatározásával foglalkozom. Nem egy webes rendszerben hiszek, hanem abban, hogy szakértelemmel és kellő alapossággal minden rendszerben meg lehet találni a kihagyott lehetőségeket.

Keresés SEO tippek között

Kapcsolódjunk

INGYENES SEO TIPPEK

Nem küldünk kéretlen levélszemetet.
A legjobb SEO tippekért iratkozz fel a hírlevelünkre!

 

 

Ezek is érdekelhetnek

WEBSHOP SEO HÍRLEVÉL

 

Érthető és könnyen kivitelezhető SEO tippek látogatószám növeléshez

 

Trükkök, gyakorlati példák és valós ügyfélsztorik egyetlen cél érdekében, az organikus forgalomnövelésért. Mert az organikus látogató a jó legjobb látogató.