fbpx

Google indexelési hiba – néha a nagyok is hibáznak

Magyarországon is jelezték szakmai csoportokban, hogy 2019 április 6-án egyik pillanatról a másikra oldalak tűntek el a Google találati listájáról. Olyan jó helyezést elért aloldalak is kiestek az indexelésből, amelyek korábban nagy forgalmat hoztak. John Muller, a Google szóvivője Twitter üzenetben ismerte el, hogy a technikai problémával küzdenek.

Bár a következő nap már arról szóltak a hivatalos hírek, hogy a technikai problémát megoldották, valójában ez a mai napon (2019.04.08) még mindig fennáll.

Google Twitter post

Google Twitter post

Mit okoz a Google indexelési hiba valójában?

Forgalomesést. Egy kiegyensúlyozott marketing mixet használó és jól keresőoptimalizált weboldal látogatottságának 30-50%-a is jöhet a Google keresőből. Extrém esetben, ha egy oldal teljesen kikerül az indexből, azaz nem jelenik meg a Google találati listájában, akár ekkora forgalmat is elveszíthet.

Egyelőre nem látjuk, hogy a honlapok mekkora részét érinti ez a hiba. Úgy tűnik, hogy nem téma specifikus és nem korlátozódik földrajzi területre sem. Azaz bárkit érinthet.

Hogyan tudod ellenőrizni, hogy a honlapodat érinti ez a hiba?

Ha jelentős forgalomcsökkenést tapasztaltál az organikus forgalomban 2019. április 6-tól kezdve, valószínűleg te is beleestél az érintett oldalak körébe.

Érdemes a héten belüli ingadozást is figyelembe venni, hiszen a hibajelenség hétvégén jelent meg először. Ha tehát olyan terméked, szolgáltatásod vagy témád van, amire hétvégén nem igazán keresnek az emberek, nem biztos, hogy az indexelési hiba okozza a visszaesést. Mindenképpen nézd meg a Search Console-ban, hogy van-e a korábbi adatokban hullámzás. A jelenség valahogy így néz ki a grafikonon.

Search Console heti ingadozás

Search Console heti ingadozás

 

Mivel a Search Console adatok 3 nap késéssel jelennek meg, a forgalom visszaesést a Google Analyitcs-ben érdemes ellenőrizned.

Ha gyanús, hogy beleeshettél a hiba érintett honlapok körébe, akkor a legnagyobb forgalmú aloldalaidat érdemes egyesével megvizsgálnod a Search Console URL ellenőrző funkciójával (URL inspection tool).

Google Search Console URL inspection tool

Google Search Console URL inspection tool

 

Ha minden OK, ilyen képernyőt fogsz látni.

Google Search Console indexelt URL

Google Search Console indexelt URL

 

Ha gond van, akkor pedig valami ilyet.

Google Search Console nem indexelt URL

Google Search Console nem indexelt URL

 

Mit tehetsz a Google indexelési probléma ellen?

Többen próbálkoztak azzal, hogy a hiányzó linkeket újra beküldték indexelésre a Search Console-on keresztül. Volt, akinek ez hozott eredményt, és volt, akinek megjelent a beküldött URL-je az indexben, majd röviddel utána ismét eltűnt.

Mindenesetre a Google “hivatalos” tanácsa is az – már amennyire a Twitter kommunikáció hivatalos lehet – , hogy használjuk a Search Console indexelére való beküldését.

Google Twitter submit to indexing

Google Twitter submit to indexing

Ezt a Search Console URL ellenőrzés menüjében tudod megtenni.

Search Console URL ellenőrzés

Search Console URL ellenőrzés

A kiválasztott URL ellenőrzése után, az “Indexelési kérelem” gombra kell kattintani. A linkeket egyesével tudod beküldeni, így ha sok linked esett ki az indexből, ez eltarthat egy darabig.

Nem nagyon tehetünk mást, mint hogy megvárjuk, amíg a Google mérnökei úrrá lesznek ezen az “apró” problémán.

Javaslom, hogy a kieső forgalmat más csatornán keresztül pótold! Ha van hírlevél listád – ugye, van? – ebben az időszakban küldj ki extra hírleveleket! Erősítsd a Facebook kommunikációd, és ha nagyon fontos most a látogatottság, akkor akár növeld az Adwords költésedet!

Csernai Kata SEO szakember

Csernai Kata Seostratéga

Honlaptulajdonosoknak segítek kiszámítható, stabil látogatottságot szerezni a Google keresőből, hirdetési költségek nélkül.

Ha most találkozol velem először, még nem tudhatod, miért bízz bennem. Nézd meg, milyen szakmai utat jártam be, és milyen eredményeket értem el. Ezek alapján döntsd el magad, érdemes-e SEO kérdéseken rám hallgatnod.

Ismerj meg

Keresés SEO tippek között

seo szolgáltatások

kiemelt seo témák

Szerző: Csernai Kata
Csernai Kata SEO szakember vagyok. Online vállalkozóknak segítek folyamatosan új érdeklődőket szállítani a keresőből, hirdetési költségek nélkül. Főként tartalmai SEO-val és bivalyerős linkekkel foglalkozom. Nem egy webes rendszerben hiszek, hanem abban, hogy szakértelemmel és kellő alapossággal minden rendszerben meg lehet találni a kihagyott lehetőségeket.

Hasonló bejegyzések

SZERZŐI JOGOK – TÁJÉKOZTATÁS – KÖTBÉR A SeoStrategia.hu teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A jogtulajdonos a szerző Csernai Kata SEO szakember .

A honlap tartalmáról, és a honlapról letölthető információs anyagokról tilos bármilyen olyan másolatot készíteni, bármilyen módon sokszorosítani, nyilvánosan bemutatni, részben vagy egészben közzétenni, saját hasonló terméket, szolgáltatást létrehozni a termék alapján, amelyhez a szerző ill. a jogtulajdonos előzetesen nem járult hozzá, és amelyen szerzőségük nem került feltüntetésre.

Amennyiben a SeoStrategia.hu weboldalon szereplő bármilyen saját (szöveg, képi, videó, ábra, infografika vagy egyéb) tartalmát más személy vagy cég honlapján vagy bármely más online vagy offline felületén vagy eszközén, bizonyíthatóan azonos vagy nagy mértékben hasonló formában megjelenik, a weboldal üzemeltetője (SEO Stratégia Bt., tulajdonos Csernai Katalin) másolt oldalanként 50.000 Ft / nap összegű kötbért számláz a jogtalan felhasználónak.

A kötbért a felfedezést napjától számítva addig a napig kerül felszámításra, amely napon a kérdéses tartalmakat a jogtalan felhasználó véglegesen eltünteti saját felületéről. Szöveg esetén másolt oldalnak minősül, ha az átvétel az adott teljes oldal tartalom 10%-ánál nagyobb mértékben tartalmazza a nem engedélyezetten átvett tartalmat. Kép, videó, ábra, infografika átvétele és felhasználása esetén bármely átvett tartalom teljes oldalnak számít.

Az átvétellel és a felhasználással a felhasználó kifejezetten elfogadja ezen kötbér megállapodást. A fent említett tartalmak átvételének és felhasználásának bizonyítására közjegyzői internetes tartalomtanúsítást alkalmazunk, amely közokirat. A közokirat költségét a kötbérrel együtt a jogtalan felhasználó köteles megtéríteni.