fbpx

Honlap tervezés – kezdjük a SEO-val!

Minden szentnek maga felé hajlik a keze. Biztosan azt gondolod, hogy én is azért kardoskodom amellett, hogy a honlap tervezést igenis a SEO-val kell kezdeni. Árnyalom egy picit a képet, jó?

Az esetek túlnyomó többségében akkor keresnek meg minket a vállalkozók, amikor már készen van a honlapjuk. Lássuk, milyen esetek fordulnak elő a leggyakrabban.

  • Fél éve készen van az új weboldalunk, de a kutya se látta. Pedig a designer olyan szépet alkotott!
  • Éppen elkészült az új honlap, be kéne seozni.
  • Pár éve működünk már, elég jó forgalmunk van a hirdetésekből, de kicsit sokallom amit erre költünk.

Bevallom, a harmadik fajta megkeresésnek szoktam a legjobban örülni. Mivel itt már van eladható termék, működő értékesítés, és ami a legfontosabb, stabil bevétel, amiből finanszírozni lehet a növekedést. Itt „már csak” fel kell skálázni a bizniszt, ha kétszer annyi látogató jön az oldalra, jó eséllyel kétszer annyi vásárlás is lesz. De sajnos, ebből azért nincsen túl sok.

A legkellemetlenebb azonban az, amikor az első két pontban említett esetben azt kell mondjam: tudunk segíteni, de ez azzal jár, hogy szinte újra kell kezdeni a honlap készítést. Tudom, és át is érzem, hogy egy éppen a vége felé járó, vagy már lezárt honlap készítési projekt után mekkora erőfeszítés újra nekikezdeni. Nem beszélve a költségvonzatáról: a fejlesztő ugyanúgy el fogja kérni a munkája árát, sőt, vannak olyan kollégák – tisztelet a kivételnek – akik személyes sértésnek veszik a módosítási javaslatainkat.

De miért is kell újra kezdeni a honlap tervezését?

A legtöbb esetben a honlapok szakmai logikai alapján épülnek fel. Ez így is van rendjén, hiszen a cégtulajdonos a saját szakmájához ért a legjobban. A saját eszközkészletéből dolgozik, olyan szakkifejezéseket használ, amiket jellemzően azok ismernek, akik ugyanúgy benne vannak a szakma sűrűjében, mint ő maga. A rossz hír az, hogy ezek az emberek jellemzően a konkurensek, nem a vevők. Márpedig egy cég sosem a konkurenseiből fog megélni.

A vevők vagy érdeklődök – hívjuk most őket egyszerűen látogatóknak – általában kevésbé mély, és kevésbé szakmai ismeretekkel rendelkeznek, mint a honlap tulajdonosa. A köznyelvben elterjedt kifejezések az esetek többségében nem egyeznek meg a szakkifejezésekkel. Sokszor nem is feltétlenül tudják, hogyan hívják azt a terméket vagy szolgáltatást, ami megoldást ad a problémájukra, ők csak magát a problémát ismerik. Ezért jó eséllyel nem ugyanazon a logika mentén gondolkodnak, és nem is úgy keresnek, ahogy a szakmabeliek.

A Google kereső a látogatók igényeit szolgálja ki. Tehát ha te sok látogatót szeretnél a keresőből, az ő kérdéseikre kell választ adnod, azon a nyelven, amit ők is értenek. A SEO szakmában ezt hívjuk „search intent„-nek, magyar keresési szándéknak. A honlapod megtervezésekor az a cél kell a szemed előtt lebegjen, hogy az minden keresési szándékra megfelelő választ tudjon adni. 

Ezért kell kiindulnunk minden esetben abból, hogy a témádon belül mire és hogyan keresnek az emberek. Ezt egy alapos kulcsszó kutatással tudjuk feltérképezni. Ezek a kulcsszavak lesznek azok a lego kockák, amiből a honlap tartalmát felépítjük.

Persze nem minden kockát fogunk felhasználni, csak azokat, amik a céljainknak megfelelnek. Ezért kell a SEO szakemberek által összegyűjtött kulcsszavakat üzletileg is felülvizsgálni. A maradékból fogjuk az oldal tartalmi struktúráját kidolgozni, és ez fogja meghatározni az egyes aloldal típusokat, sőt, magát a menürendszert is. Ami a tapasztalatunk szerint szinte soha nem egyezik meg azzal, amit szakmai szempontok alapján már összeraktatok.

Ez az oka annak, hogy a „beseozzuk az oldalad” szinte mindig azzal jár, hogy át is alakítjuk azt. Új menü struktúrát készítünk, új aloldalakat hozunk létre, másképpen csoportosítjuk a már fent lévő tartalmakat, sőt, új tartalmakat készítünk.

Ezt a munkát sokkal egyszerűbb, gyorsabb és költséghatékonyabb a honlap tervezés lépései között megcsinálni. A tapasztalatunk szerint az eredmények is ott a leggyorsabbak és a legszebbek, ahol  keresőoptimalizálóként már a tervezési fázisba be tudunk csatlakozni.

Csernai Kata SEO szakember

Csernai Kata Seostratéga

Honlaptulajdonosoknak segítek kiszámítható, stabil látogatottságot szerezni a Google keresőből, hirdetési költségek nélkül.

Ha most találkozol velem először, még nem tudhatod, miért bízz bennem. Nézd meg, milyen szakmai utat jártam be, és milyen eredményeket értem el. Ezek alapján döntsd el magad, érdemes-e SEO kérdéseken rám hallgatnod.

Ismerj meg

Keresés SEO tippek között

seo szolgáltatások

kiemelt seo témák

Szerző: Csernai Kata
Csernai Kata SEO szakember vagyok. Online vállalkozóknak segítek folyamatosan új érdeklődőket szállítani a keresőből, hirdetési költségek nélkül. Főként tartalmai SEO-val és bivalyerős linkekkel foglalkozom. Nem egy webes rendszerben hiszek, hanem abban, hogy szakértelemmel és kellő alapossággal minden rendszerben meg lehet találni a kihagyott lehetőségeket.

Hasonló bejegyzések

SZERZŐI JOGOK – TÁJÉKOZTATÁS – KÖTBÉR A SeoStrategia.hu teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A jogtulajdonos a szerző Csernai Kata SEO szakember .

A honlap tartalmáról, és a honlapról letölthető információs anyagokról tilos bármilyen olyan másolatot készíteni, bármilyen módon sokszorosítani, nyilvánosan bemutatni, részben vagy egészben közzétenni, saját hasonló terméket, szolgáltatást létrehozni a termék alapján, amelyhez a szerző ill. a jogtulajdonos előzetesen nem járult hozzá, és amelyen szerzőségük nem került feltüntetésre.

Amennyiben a SeoStrategia.hu weboldalon szereplő bármilyen saját (szöveg, képi, videó, ábra, infografika vagy egyéb) tartalmát más személy vagy cég honlapján vagy bármely más online vagy offline felületén vagy eszközén, bizonyíthatóan azonos vagy nagy mértékben hasonló formában megjelenik, a weboldal üzemeltetője (SEO Stratégia Bt., tulajdonos Csernai Katalin) másolt oldalanként 50.000 Ft / nap összegű kötbért számláz a jogtalan felhasználónak.

A kötbért a felfedezést napjától számítva addig a napig kerül felszámításra, amely napon a kérdéses tartalmakat a jogtalan felhasználó véglegesen eltünteti saját felületéről. Szöveg esetén másolt oldalnak minősül, ha az átvétel az adott teljes oldal tartalom 10%-ánál nagyobb mértékben tartalmazza a nem engedélyezetten átvett tartalmat. Kép, videó, ábra, infografika átvétele és felhasználása esetén bármely átvett tartalom teljes oldalnak számít.

Az átvétellel és a felhasználással a felhasználó kifejezetten elfogadja ezen kötbér megállapodást. A fent említett tartalmak átvételének és felhasználásának bizonyítására közjegyzői internetes tartalomtanúsítást alkalmazunk, amely közokirat. A közokirat költségét a kötbérrel együtt a jogtalan felhasználó köteles megtéríteni.