fbpx

Megszűnik a Google+, van tennivalód vele?

Írta: Csernai Kata

   |   

Frissítve: 2023. 07. 09

   |   

Olvasási idő:

A Google megszünteti a Facebook vetélytársának szánt Google+ szolgáltatását. A hangulatos sunset (naplemente) névre keresztelt leállás keretében a felhasználói fiókokat 2019 áprilisában kezdik el törölni, de a Google felhívta rá a figyelmet, hogy a szolgáltatást már 2019 március 7-én leállítják.

Miért szűnik meg a Google+?

A Google hivatalos tájékoztatása szerint a megszűnés “oka az alacsony kihasználtság, valamint azok a nehézségek, amelyek az ügyfelek elvárásainak megfelelő, sikeres termék karbantartása során felmerültek.”

Magyarul nem akarnak tovább egy olyan rendszer fenntartására és továbbfejlesztésére költeni, amit az emberek nem használnak.

Ki használta egyáltalán a Google+-t?

Megszűnik a Google+, van tennivalód vele?Kép forrása: https://dustn.tv/social-media-statistics

A Dustin W. Sout social media szakértő által közzétett adatok szerint főként a 15-34 év közötti amerikaii férfiak. Az összesen 2 milliárd felhasználó 55%-a Amerikában regisztrált. Bár a 2 milliárdos felhasználói szám impozáns, valójában a szolgáltatást havi szinten használók száma csupán 395 millió.

Megszűnik a Google+, van tennivalód vele?Kép forrása: https://dustn.tv/social-media-statistics

Ezzel szemben a Facebookot naponta 1,4 milliárdan használják. Nem csoda, hogy a Google feladta a versenyt.

Magyarországon a Google+ használata elenyésző volt, Mi, SEO szakemberek javasoltuk a használatát, mivel nagyon egyszerűen lehetett vele plusz linkeket és közösségi média jeleket lehetett szerezni a honlapokra.

Mit kell tennem a Google+ megszűnése miatt?

Honlap tulajdonosként

Google Search Console e-mailben figyelmeztette a honlap tulajdonosokat arra, hogy ellenőrizzék, be van-e építve a Google+ a honlapjukba, és távolítsák el.

Előfordulhat, hogy már nem emlékszel rá, beépítetted-e valaha. Három helyen érdemes keresned:

  1. A tartalmak közösségi média megosztási felületén
  2. A közösségi média elérhetőségeidet felsoroló részben
  3. Bejelentkezési oldalon, mint Google+ bejelentkezés

Ha WordPress-t vagy más keretrendszert használsz, bízhatsz benne, hogy a közösségi média megosztó pluginok fejlesztői gondoskodnak a Google+ integráció megszüntetéséről. Javaslom, hogy nézz ennek utána, és gondoskodj a plugint frissítéséről!

Ha egyedi fejlesztésű honlapod van, mindenképpen vedd fel a kapcsolatot a fejlesztővel még ma! A Google+ megosztás eltávolítása időbe telik, főként ha a forráskód módosításán túl a tesztelést és a biztonságos élesítést is figyelembe vesszük.

Google+ felhasználóként

Ha felhasználója vagy a rendszernek, esetleg csoportokat moderálsz benne, lehetőséged van rá, hogy 2019 áprilisáig a fiókban tárolt bejegyzéseket, fotókat, információkat letöltsd. A Google+ fiók mentéséről részletes leírást közölt a Google.

Ha valamilyen furcsa oknál fogva a különböző weboldalakon a Google+-al való bejelentkezést használtad eddig, akkor ezt a továbbiakban már nem teheted. Elvileg ezt a normál Google fiókkal való bejelentkezésre cserélik, ami továbbra is használható marad.

G Suit felhasználóként

Ha céges előfizetéssel használod a Google rendszereit, azaz G Suit előfizető vagy, akkor a saját cégedhez kapcsolódó Google+ funkciók korlátozottan továbbra is elérhetők maradnak számodra. Új fiókot, csoportot illetve kört nem fogsz tudni felvenni, de a régieket a cégen belül használhatjátok.

A G Suit előfizetőket érintő változásokról angol nyelven részletes leírást találsz a Google Support felületén.

Csernai Kata
Csernai Kata SEO szakember vagyok. Online vállalkozóknak segítek folyamatosan új érdeklődőket szállítani a keresőből, hirdetési költségek nélkül. Főként tartalmai SEO-val és a komplex projektek stratégiájának meghatározásával foglalkozom. Nem egy webes rendszerben hiszek, hanem abban, hogy szakértelemmel és kellő alapossággal minden rendszerben meg lehet találni a kihagyott lehetőségeket.

Keresés SEO tippek között

Kapcsolódjunk

INGYENES SEO TIPPEK

Nem küldünk kéretlen levélszemetet.
A legjobb SEO tippekért iratkozz fel a hírlevelünkre!

 

 

Ezek is érdekelhetnek