fbpx

Search Console adatok megosztása

Amikor SEO szakembert bízol meg a honlapod felülvizsgálatával, vagy a weboldalad folyamatos keresőoptimalizálásával, az első dolga az lesz, hogy hozzáférést kér a Search Console adataidhoz. (Ha nem kér, akkor ne állj szóba vele!)

Ebben a bejegyzésben leírom, miért van erre szükség, és hogyan tudod a Search Console adatok megosztását beállítani.

Miért kell a Search Console adatokat megosztani?

Google Search Console (régi nevén Webmester Eszközök) az egyetlen objektív mérőeszköz, ami pontosan megmutatja, hogy a honlapod hányadik helyen jelenik meg a keresőben. Léteznek mindenféle külső helyezésvizsgáló eszközök, de valójában mind a Search Console adatait használják.

Ha tudni akarod, hányadik az oldalad a keresőben, azt mindig a Search Console-ban nézd meg! Pontosan megmutatja, hogy melyik kulcsszóra, hányadik helyen jön az oldalad a találati listában. Sőt, azt is meg tudod nézni, hogy hányszor jelent meg az adott kulcsszóra az oldalad, és hányan kattintottak rá.

Egy keresőoptimalizálási szakértőnek a Search Console aranybánya. Az adatokból pontosan látni fogja, hogy milyen területeken lehet javítani az oldal teljesítményét.

Sok függ attól, hogy hány kulcsszóra jön a honlapod a Google első oldalán. Az sem mindegy, hogy egy kulcsszót a második oldalról akarsz felhozni az első oldalra, vagy a 3. helyről az 1. helyre.

Magyarul a honlapod SEO auditja elképzelhetetlen a Search Console adatok nélkül. Egy alapos feltérképezés nélkül pedig nem lehet meghatározni azt a SEO stratégiát, amit követve stabil, ingyenes forgalom érkezik a honlapodra nap mint nap.

Na ezért ne állj szóba olyan SEO-sal, aki nem kér hozzáférést!

Mi van akkor, ha még nincs a Google Search Console bekötve az oldalba?

Gyakori, hogy Google Analytics fiók már van létrehozva a weboldalhoz, de a Search Console még nincs. Ha nálad is ez az eset áll fenn, nagyon egyszerű dolgod van.

Ugyanazzal a Google fiókkal, amelyik az Analytics adminisztrátora, jelentkezz be a Google Search Console-ba!
Automatikusan az új tulajdon létrehozása képernyő fog megjelenni.

Google Search Console - új tulajdon felvétele

Válaszd az URL-előtag alapú tulajdon létrehozást!

Másold be pontosan azt az URL-t, amin a weboldalad elérhető! A legegyszerűbb, ha megnyitod a honlapot, és a böngészőből kimásolod a pontos URL-t.

Search Console új tulajdon felvétele - URL előtag megadása

Kattints a FOLYTATÁS gombra. Ekkor automatikusan elindul az igazolás ellenőrzése. Sok esetben ez automatikusan megtörténik, és már készen is vagy.
Ha mégsem így történne, akkor a Tulajdonjog ellenőrzése űrlap fog megjelenni. Válaszd a Google Analytics-fiók használatát!

Search Console új tulajdon felvétele - tulajdonjog ellenőrzése Google Analytics fiókkal

A lenyíló nyílra kattintva látsz egy rövid leírást. Ez alatt kattints az ELLENŐRZÉS gombra!

Search Console új tulajdon felvétele - tulajdonjog ellenőrzése

Ha minden rendben, akkor a Tulajdonjog igazolása sikeres üzenetet kapod. Mivel az Analytics már korábban is gyűjtött adatokat, a Search Console fiókban is megjelennek visszamenőlegesen az adatok.

Ha az ellenőrzés hibába ütközik, akkor a Nem sikerült a tulajdonjog igazolása üzenetet kapod. Mit tehetsz ilyenkor?

Ellenőrizd, hogy annak a Google account-nak, amivel bejelentkeztél, van-e adminisztrátori joga az Analytics fiókhoz! Lehet, hogy másik fiókba vagy belépve, vagy nincs megfelelő jogosultságod.

Ha megfelelő adminisztrátori fiókban vagy, próbáld meg a Google Tag Manager – A Google Címkekezelő-fiók használata verziót. Sok esetben a mérőkódok már a Tag Managerrel vannak beillesztve.

Ha így is sikertelen vagy, vedd fel a kapcsolatot a webeseddel! Előfordulhat, hogy nem a megfelelő helyre van az Analytics / Tag Manager kód beillesztve. A kód megfelelő elhelyezésében, vagy a tulajdon HTML-fájl feltöltéssel való igazolásában ő fog tudni neked segíteni.

Hogyan kell a Search Console adatokat megosztani?

Maga az adatok megosztása nagyon egyszerű.

Két dologra kell figyelni:

  • Abból a Google fiókból indítsd az adatok megosztását, amelyik a tulajdonosa az oldalnak (azaz amivel regisztráltad az oldalad a Search Console-ba)
  • Azt a tulajdont oszd meg, ami éppen aktuális. Egy honlapot fel lehet venni www előtaggal, vagy www nélkül is, ill. http-vel vagy https-el. Ez a Google szemében mind külön-külön oldal, ezért más adatokat fog rájuk mutatni. Ha domain tulajdonként van az oldal felvéve, akkor csak egyetlen verziója létezik a Search Console-ban, így ez nem jelent problémát.

Search Console adatok megosztásának lépései

  • Lépj be a Search Console-ba.
  • Kattints rá a nyitólapon a saját oldalad címére
  • Az oldalsó menüsoron görgess le a lap aljáig
  • Kattints a fogaskerékkel jelzett “Beállítások” menüpontra
  • A felugró listában kattints rá a Felhasználók és engedélyek menüpontra
  • Az oldal betöltődése után kattints rá a jobb fölső sarokban lévő  ÚJ FELHASZNÁLÓ HOZZÁADÁSA gombra
  • A felugró kis ablakban add meg a SEO szakértőd e-mail címét
  • Kattints  az Engedély mezőben lévő Korlátozott felirat melletti lefelé mutató nyílra, válaszd ki, hogy Teljes vagy Korlátozott* hozzáférést adsz

Tadamm, ennyi volt!

*A korlátozott hozzáférés elegendő az adatok megtekintéséhez és elemzéséhez. Nem ad lehetőséget viszont webhelytérkép beküldésére és a lefedettségi problémák javítására, ezt neked kell megtenned a SEOs útmutatás alapján.

Teljes hozzáféréssel sincs lehetősége jogosultságot adni más felhasználóknak, felhasználókat vagy más adatokat törölni. Így ha neked egyszerűbb, hogy a technikai problémákat ő kezelje le a Search Console-ban is, nyugodtan adhatsz teljes körű hozzáférést.

Csernai Kata SEO szakember

Csernai Kata Seostratéga

Honlaptulajdonosoknak segítek kiszámítható, stabil látogatottságot szerezni a Google keresőből, hirdetési költségek nélkül.

Ha most találkozol velem először, még nem tudhatod, miért bízz bennem. Nézd meg, milyen szakmai utat jártam be, és milyen eredményeket értem el. Ezek alapján döntsd el magad, érdemes-e SEO kérdéseken rám hallgatnod.

Ismerj meg

Keresés SEO tippek között

seo szolgáltatások

kiemelt seo témák

Szerző: Csernai Kata
Csernai Kata SEO szakember vagyok. Online vállalkozóknak segítek folyamatosan új érdeklődőket szállítani a keresőből, hirdetési költségek nélkül. Főként tartalmai SEO-val és bivalyerős linkekkel foglalkozom. Nem egy webes rendszerben hiszek, hanem abban, hogy szakértelemmel és kellő alapossággal minden rendszerben meg lehet találni a kihagyott lehetőségeket.

Hasonló bejegyzések

Mi a honlap célja?

Mi a honlap célja?

Sokunknak van egy vagy akár több honlapja is. Az új vállalkozásunkhoz vagy hobbinkhoz honlapot készítünk,...

bővebben

SZERZŐI JOGOK – TÁJÉKOZTATÁS – KÖTBÉR A SeoStrategia.hu teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A jogtulajdonos a szerző Csernai Kata SEO szakember .

A honlap tartalmáról, és a honlapról letölthető információs anyagokról tilos bármilyen olyan másolatot készíteni, bármilyen módon sokszorosítani, nyilvánosan bemutatni, részben vagy egészben közzétenni, saját hasonló terméket, szolgáltatást létrehozni a termék alapján, amelyhez a szerző ill. a jogtulajdonos előzetesen nem járult hozzá, és amelyen szerzőségük nem került feltüntetésre.

Amennyiben a SeoStrategia.hu weboldalon szereplő bármilyen saját (szöveg, képi, videó, ábra, infografika vagy egyéb) tartalmát más személy vagy cég honlapján vagy bármely más online vagy offline felületén vagy eszközén, bizonyíthatóan azonos vagy nagy mértékben hasonló formában megjelenik, a weboldal üzemeltetője (SEO Stratégia Bt., tulajdonos Csernai Katalin) másolt oldalanként 50.000 Ft / nap összegű kötbért számláz a jogtalan felhasználónak.

A kötbért a felfedezést napjától számítva addig a napig kerül felszámításra, amely napon a kérdéses tartalmakat a jogtalan felhasználó véglegesen eltünteti saját felületéről. Szöveg esetén másolt oldalnak minősül, ha az átvétel az adott teljes oldal tartalom 10%-ánál nagyobb mértékben tartalmazza a nem engedélyezetten átvett tartalmat. Kép, videó, ábra, infografika átvétele és felhasználása esetén bármely átvett tartalom teljes oldalnak számít.

Az átvétellel és a felhasználással a felhasználó kifejezetten elfogadja ezen kötbér megállapodást. A fent említett tartalmak átvételének és felhasználásának bizonyítására közjegyzői internetes tartalomtanúsítást alkalmazunk, amely közokirat. A közokirat költségét a kötbérrel együtt a jogtalan felhasználó köteles megtéríteni.