fbpx

Webáruház ingyen: WooCommerce

Írta: Csernai Kata

   |   

Frissítve: 2023. 08. 17

   |   

Olvasási idő:

Webáruház ingyen – túl szép, hogy igaz legyen?

Megértem, ha gyanakszol. Az interneten számos olyan ingyen webáruház hirdetés van, amiről rövid kutakodás után kiderül, hogy a valóságban nem teljesen ingyenes.

Ezek a hirdetések általában olyan webfejlesztő cégek belépő termékét mutatják be, akik bizonyos ideig (trial időszak), vagy bizonyos funkcionalitásig ingyenesen használhatók. A cél egyértelmű: túlnőve ezen a funkcionalitáson, vagy a kipróbálási időszak végén legyél a fizetős ügyfelük!

Nincs ezzel semmi baj, ha ez mindkét fél számára egyértelmű.

Ilyenkor eldöntheted, hogy egy ingyenesnek mondott rendszer kipróbálása ér-e neked annyi munkát, amennyit egy webáruház kezdő feltöltésébe bele kell tenni.

Jó ha ezt előre végiggondolod!

Egy webáruház motor saját adatokkal és termékekkel való feltöltése sok munka. Ne ess bele abba a csapdába, hogy csak azért kezded el fizetni az ingyenes időszak után kiszabott díjakat, mert sajnálod veszni hagyni a munkádat.

Van azonban olyan megoldás, ami valóban ingyenes. Ezek az un. open source webshopok.

A legjobb ezekben, hogy a saját kezedbe veheted az irányítást. Azaz akár Te magad feltelepítheted, beállíthatod, üzemeltetheted a saját webshopod.

A választék nagy. Napokat, heteket tölthetsz az ingyenes webáruház motorod kiválasztásával.

Vagy létrehozhatsz egy óra alatt egy működő, keresőoptimalizált webáruházat, programozói tudás nélkül.

Webáruház ingyen, egy óra alatt: WooCommerce

A WooCommerce az egyik legnépszerűbb, ingyenes webshop motor.

Woocommerce plugin

WooCommerce hivatalos honlapja állítása szerint a világ összes elektronikus kereskedelmi (e-commerce) megoldásának 30% Woocommerce alapon működik.

Valójában a WooCommerce webáruház “csak” egy kiegészítő. A szintén nagyon népszerű tartalomkezelő rendszer (CMS), egyszerűbben mondva blog motor, a WordPress kiegészítője.

A WordPress nevével biztosan találkoztál már. Sőt, valószínűleg rengeteg WordPress alapú honlapon jártál már, még ha nem is tudsz róla – elárulok egy titkot: most is egy ilyet olvasol.

Legnagyobb előnye, hogy programozói tudás nélkül, átlagos számítógép felhasználóként tudsz vele nagyon gyorsan honlapokat létrehozni. Ezt a jó tulajdonságát a webáruház motor is örökölte.

Nézzük egy picit részletesebben!

A WooCommerce előnyei

Összeszedtem Neked azokat az előnyöket, amiket én már megtapasztaltam, amikor a saját ingyenes webáruházamat építettem.

 1. A WooCommerce egy ingyenes webshop motor. A telepítéséhez szükséges program csomag szabadon letölthető, és telepíthető.
 2. A WooCommerce egy open source webshop motor.  Azaz bárki tovább fejlesztheti, módosíthatja a program kódot, ezáltal rengeteg bővítmény érhető el hozzá.
 3. Van magyar nyelvű támogatása. A magyar WordPress közösség honlapján a legtöbb felmerülő kérdésedre megtalálod a választ.
 4. A telepítése egyszerű. Csupán egy tárhelyre van szükséged hozzá, és “next, next, finish” módszerrel, azaz néhány gomb megnyomásával fel tudod telepíteni. Igen, Te magad.
 5. Átlagos számítógép felhasználói készséggel testre szabható. A magyar nyelvű adminisztrációs felületen egyszerűen beállíthatók a fizetési és szállítási módok, könnyedén feltölthetők a termékek, sőt, a webáruház megjelenése is módosítható.
 6. A módosításokat valós időben ellenőrizheted. A szerkesztő felülete úgy van kialakítva, hogy a módosításokat meg tudod nézni még azelőtt, hogy elmentenéd őket.
 7. A webshop motor folyamatosan frissül. A WordPress közösség folyamatosan adja ki rá az újabb frissítéseket, amik egyrészt a korábbi hibákat javítják, másrészt új funkciókat hoznak.
 8. Rengeteg design közül választhatsz. Az un. témák (themes) szintén letölthetők. Sőt, némi css ismerettel saját magad is szerkesztheted őket.
 9. Bankkártyás fizetés és online számlázás is egyszerűen integrálható hozzá. A megfelelő plugin telepítésével és beállításával akár negyed óra alatt is végezhetsz.
 10. Ha  mégis másra bíznád a WooCoomerce webáruházad kialakítását, mivel egy közismert webáruház motorról van szó, könnyen találsz fejlesztőt hozzá.
 11. Egyszerűen SEOzható. A WoCoomerce a keresőoptimalizálás minden olyan technikai elemét tartalmazza, ami szükséges ahhoz, hogy a webáruházad előkelő helyre kerüljön a Google találati listájában. Ráadásul a Yoast SEO plugin egyszerűvé teszi ezek feltöltését is.
 12. A sajátod. Bármikor, bármit megváltoztathatsz benne, bármikor másik tárhelyre költöztetheted. Ennek jelentősségét akkor érted igazán, ha előfordult már veled, hogy egy bérelt webáruház vagy egy webáruház fejlesztő “röghöz kötött”.

A WooCommerce hátrányai

Minden éremnek két oldala van. Az nem lehet, hogy valami tökéletes legyen, pláne nem egy számítógépes program. Lássuk hát, mik ennek az ingyenes webáruház motornak a hátulütői!

 1. A WooCommerce egy open source webshop motor. Azaz bárki megismerheti a honlapodat felépítő programkódot, ezáltal kihasználhatja a gyenge pontjait. A nehézsúlyú fejlesztők gyakran mondják azt, hogy a WordPress és a WooCommerce könnyen támadható. Nyugodtan válaszolj nekik azzal, hogy a folyamatos frissítésekkel maga a közösség gondoskodik arról, hogy ez ne így legyen.
 2. Könnyen találsz fejlesztőt hozzá. Mivel a forráskód nyílt, és a szerkesztő felület használata egyszerű, nagyon sokan gondolják úgy, hogy értenek a WooCommerce fejlesztéséshez. Más feladat összekattintgatni egy webáruházat, mint az egyedi igényeidet lefejleszteni. Ezért alaposan meg kell nézned, hogy milyen fejlesztetőt választasz magadnak.
 3. A webshop motor folyamatosan frissül. Van, hogy a bővítmények frissítése ezt nem követi, és a korábban jól működő funkcióid egy frissítés után szétesnek, nem működnek. Ezért minden főverzió frissítés előtt készíts teljes biztonsági mentést!
 4. A WooCommerce csak kevés termék eladására jó. Ezt a tévhitet is gyakran hallod fejlesztőktől. Az általános vélekedés az, hogy 1000 különböző termékig teljesen jól működik. Hogy 1000 termék sok vagy kevés egy webáruházban, ezt döntsd el magad. A hivatalos WooCommerce esettanulmányok között több százezer termékes webáruházakat is lehet találni.
 5. A WooCommerce lassú. Könnyű belefutni abba, hogy a létrehozott webáruház felhasználói felülete, vagy az adminisztrációs felületen a termékek szerkesztése lassú lesz. Ennek általában az az oka, hogy sok bővítmény lett az oldalra feltelepítve, amik összeakadhatnak egymással. Másik oka lehet a tárhely, pontosabban a tárhelyet biztosító szerver beállításai, vagy a honlapodnak dedikált kapacitása. Ha bonyolult, sok termékes webáruházat akarsz létrehozni, válassz dedikált szervert!

A Woocommerce sincs ingyen

Eddig arról beszéltem Neked, hogy a Woocommerce a legjobb megoldás, ha

 • gyorsan üzembe helyezhető,
 • egyszerűen kezelhető,
 • azonnal működő,
 • jól SEOzható,
 • ingyenes

webáruház motort keresel.

Most meg jövök itt azzal, hogy a Woocomerce sincs ingyen. Most akkor hogy van ez?!

Ahogy azt a Woocommerce HU Facebook csoportban mondta az egyik kolléga: “A woocommerce van ingyen, az hogy működjön, az nincs… ”

Van ebben némi túlzás, de a valóságban a Woocommerce üzleti modellje is ugyanaz, mint a bevezetőmben említett cégeké. Ad egy ingyenes alapmegoldást, amit később felturbózhatsz, ha hajlandó vagy fizetni érte.

A lényeges különbség az, hogy a Woocommerce önmagában egy tökéletesen működő webshop megoldás.

Rengeteg kiegészítő, un. Woocommerce plugin létezik hozzá, és ezek nagy része szintén ingyenes.

Az ingyenes kiegészítők segítségével könnyedén összerakhatsz magadnak egy közepes bonyolultságú, tökéletesen működő webáruházat.

DualSimSmartphones.hu webáruházam, ami éves szinten hét számjegyű bevételt produkál egyetlen kivétellel csak ingyenes bővítményekből lett összeállítva.

Viszont ha nagyon extra finomságokat akarsz beépíteni a weboldaladba, vagy egyedi testre szabott megoldást szeretnél, az pénzbe kerül. Az, hogy mennyibe, csak és kizárólag a Te elvárásaidtól függ.

Csernai Kata
Csernai Kata SEO szakember vagyok. Online vállalkozóknak segítek folyamatosan új érdeklődőket szállítani a keresőből, hirdetési költségek nélkül. Főként tartalmai SEO-val és a komplex projektek stratégiájának meghatározásával foglalkozom. Nem egy webes rendszerben hiszek, hanem abban, hogy szakértelemmel és kellő alapossággal minden rendszerben meg lehet találni a kihagyott lehetőségeket.

Keresés SEO tippek között

Kapcsolódjunk

INGYENES SEO TIPPEK

Nem küldünk kéretlen levélszemetet.
A legjobb SEO tippekért iratkozz fel a hírlevelünkre!

 

 

Ezek is érdekelhetnek

WEBSHOP SEO HÍRLEVÉL

 

Érthető és könnyen kivitelezhető SEO tippek látogatószám növeléshez

 

Trükkök, gyakorlati példák és valós ügyfélsztorik egyetlen cél érdekében, az organikus forgalomnövelésért. Mert az organikus látogató a jó legjobb látogató.