fbpx

WooCommerce 3.0 – új funkciók

Írta: Csernai Kata

   |   

Frissítve: 2023. 07. 31

   |   

Olvasási idő:

WooCommerce 3.0 Bionic Butterfly

A WooCommerce 3.0 egy új főverzió a legnépszerűbb ingyenes webáruház motorból. A hivatalos kiadási dátuma 2017. április 4.

A WooCommerce 3.0 verziója a kiadási dátum után letölthető a WooCommerce hivatalos oldaláról.

Miért ilyen nagy szám a Bionic Butterfly névre hallgató új főverzió, és mi változott benne?

A WooCommerce 3.0 főverziója valójában a korábban 2.7-es számmal jelzett verzió.

Ennek oka a SemVer verziókezelésre való áttérés (lásd lejjebb), és ez igazi truváj a fejlesztőknek. Webshop tulajdonosként talán ez kevésbé izgat fel Téged, de el kellett  mondjam, hogy ne keveredj bele a bejegyzésben szereplő különböző verziószámokba.

WooCommerce 3.0 webshop tulajdonos szemmel

A legszembetűnőbb változás az új termékgaléria. Lássuk, milyen módosítások történtek!

  • A termékgalériában kicsinyíthetők és nagyíthatók a képek a betekintő ablakban (lightbox) és teljes nézetben is.
  • Ha a termékgalériában egy kis képre (thumbnail) kattintunk, az a fő termékkép helyén jelenik meg, és nem új ablakban, mint eddig.
  • Mobil nézetben a galéria képei között oldalra húzással (simítással) válthatunk, és működik a két ujjas kicsinyítés-nagyítás is.
  • Mobil nézetben a képre kattintva teljes képernyős méretben jelenik meg a kép.

Az új termékgaléria működését szemlélteti ez a videó.

A másik nagy változás, amit majd igazándiból élesben fogunk tapasztalni, az, hogy a WooCommerce webáruház gyorsabb lett. 

A WooCoomerce hajlamos volt arra, hogy nagy termékszámnál belassuljon – ez volt általában a fejlesztők sokat hangoztatott ellenérve a WooCommerce-vel szemben.

Most végre kihúzták a méregfogát a dolognak. A fejlesztők közleménye szerint az új adatelérési struktúrával a jelentősen gyorsabb lett a terméklisták megjelenítése: 8000 termékkel tesztelve 94%-os javulást értek el!

Könnyebbé válik a PayPal-os fizetés. Ha az oldal PayPal felhasználói azonosítást használ, a rendelés értéke automatikusan levonódik, amikor a felhasználó a megrendelési folyamat végére ér.

Összevonásra került a termék %-os és a kosár %-os kupon. Eddig megakasztotta a megrendelési folyamatot, ha olyan termék került a kosárba, amire nem vonatkozott a kedvezmény. Előfordult az is, hogy a kedvezményt kétszer tudta a felhasználó érvényesíteni, ami érthető módon eléggé bosszantotta a webshop tulajdonosokat. A százalékos kedvezmény egységesítésével ez most megszűnik.

WooCommerce 3.0 fejlesztői szemmel

A WooCommerce 3.0 főverziója a 2.7 verzióra épül, és főként a fejlesztők számára ad sokat.

Áttérés SemVer-re

A WooCommerce az eddigi folyamatos sorszámként kiosztott verziószámokról végre áttér a szemantikus verzió kiosztásra.

SemVer szabvány fő előnye, hogy a különböző mértékű változtatásokat a verziószámban jelöli. Így már a verziószám alapján eldönthető, hogy az adott szoftverben milyen mértékű változás történt.

A SemVer szabvány szerinti verziószám három tagból áll: MAJOR.MINOR.PATCH magyarul főverzió.alverzió.hibajavítás

  1. MAJOR azaz főverzió: nagy mértékű változtatások, amik az API (alkalmazásprogramozási interfész) változásával járnak együtt
  2. MINOR, azaz alverzió: új funkciók, amelyek a korábbi verziókkal kompatibilisek
  3. PATCH, azaz hibajavító verzió: hibajavítások, amik a korábbi verziókkal kompatibilisek

A módszer használatával a tesztelés és frissítés (upgrade) egyszerűbbé, jobban követhetővé válik.

Új adatelérési mód

A WooCommerce 3.0 főverzióban új CRUD modell kerül bevezetésre. Azaz a WooCommerce webes felülete és az adatbázisa közötti kommunikációs mód változik.

Erre azért van szükség, mert nagy megrendelés mennyiségnél a WooCommerce korábban jelentősen belassulhatott. A módosítás célja, hogy a WooCommerce skálázható legyen, nagyobb terhelést is gyorsan ki tudjon szolgálni.

WooCommerce új CRUD modelljéről a WooCommerce hivatalos fejlesztői blogban találsz részletes információkat angol nyelven.

TimeStamp hiba javítása

A 2.7 verzió tesztelése során a fejlesztők sorra jelezték, hogy az új verzióban a TimeStamp, azaz az időbélyeg kezelése hibás. Ez az időzónák kezelésében és több pluginban is hibát okozott. A WooCommerce 3.0 verzióban a TimeStamp hiba javításra kerül.

És a többi…

A WooCommerce-en dolgozó törzsgárda 16 fejlesztője több mint 1900 javítást végzett el a WooCommerce 3.0 alapját képező 2.7 verzión. A teljes listát a GitHub csoportmunka felületen nézheted meg.

Csernai Kata
Csernai Kata SEO szakember vagyok. Online vállalkozóknak segítek folyamatosan új érdeklődőket szállítani a keresőből, hirdetési költségek nélkül. Főként tartalmai SEO-val és a komplex projektek stratégiájának meghatározásával foglalkozom. Nem egy webes rendszerben hiszek, hanem abban, hogy szakértelemmel és kellő alapossággal minden rendszerben meg lehet találni a kihagyott lehetőségeket.

Keresés SEO tippek között

Kapcsolódjunk

INGYENES SEO TIPPEK

Nem küldünk kéretlen levélszemetet.
A legjobb SEO tippekért iratkozz fel a hírlevelünkre!

 

 

Ezek is érdekelhetnek

WEBSHOP SEO HÍRLEVÉL

 

Érthető és könnyen kivitelezhető SEO tippek látogatószám növeléshez

 

Trükkök, gyakorlati példák és valós ügyfélsztorik egyetlen cél érdekében, az organikus forgalomnövelésért. Mert az organikus látogató a jó legjobb látogató.