fbpx

WooCommerce 3.0 – új funkciók

A WooCommerce 3.0 egy új főverzió a legnépszerűbb ingyenes webáruház motorból. A hivatalos kiadási dátuma 2017. április 4.

A WooCommerce 3.0 verziója a kiadási dátum után letölthető a WooCommerce hivatalos oldaláról.

Miért ilyen nagy szám a Bionic Butterfly névre hallgató új főverzió, és mi változott benne?

A WooCommerce 3.0 főverziója valójában a korábban 2.7-es számmal jelzett verzió.

Ennek oka a SemVer verziókezelésre való áttérés (lásd lejjebb), és ez igazi truváj a fejlesztőknek. Webshop tulajdonosként talán ez kevésbé izgat fel Téged, de el kellett  mondjam, hogy ne keveredj bele a bejegyzésben szereplő különböző verziószámokba.

WooCommerce 3.0 webshop tulajdonos szemmel

A legszembetűnőbb változás az új termékgaléria. Lássuk, milyen módosítások történtek!

  • A termékgalériában kicsinyíthetők és nagyíthatók a képek a betekintő ablakban (lightbox) és teljes nézetben is.
  • Ha a termékgalériában egy kis képre (thumbnail) kattintunk, az a fő termékkép helyén jelenik meg, és nem új ablakban, mint eddig.
  • Mobil nézetben a galéria képei között oldalra húzással (simítással) válthatunk, és működik a két ujjas kicsinyítés-nagyítás is.
  • Mobil nézetben a képre kattintva teljes képernyős méretben jelenik meg a kép.

Az új termékgaléria működését szemlélteti ez a videó.

A másik nagy változás, amit majd igazándiból élesben fogunk tapasztalni, az, hogy a WooCommerce webáruház gyorsabb lett. 

A WooCoomerce hajlamos volt arra, hogy nagy termékszámnál belassuljon – ez volt általában a fejlesztők sokat hangoztatott ellenérve a WooCommerce-vel szemben.

Most végre kihúzták a méregfogát a dolognak. A fejlesztők közleménye szerint az új adatelérési struktúrával a jelentősen gyorsabb lett a terméklisták megjelenítése: 8000 termékkel tesztelve 94%-os javulást értek el!

Könnyebbé válik a PayPal-os fizetés. Ha az oldal PayPal felhasználói azonosítást használ, a rendelés értéke automatikusan levonódik, amikor a felhasználó a megrendelési folyamat végére ér.

Összevonásra került a termék %-os és a kosár %-os kupon. Eddig megakasztotta a megrendelési folyamatot, ha olyan termék került a kosárba, amire nem vonatkozott a kedvezmény. Előfordult az is, hogy a kedvezményt kétszer tudta a felhasználó érvényesíteni, ami érthető módon eléggé bosszantotta a webshop tulajdonosokat. A százalékos kedvezmény egységesítésével ez most megszűnik.

WooCommerce 3.0 fejlesztői szemmel

A WooCommerce 3.0 főverziója a 2.7 verzióra épül, és főként a fejlesztők számára ad sokat.

Áttérés SemVer-re

A WooCommerce az eddigi folyamatos sorszámként kiosztott verziószámokról végre áttér a szemantikus verzió kiosztásra.

SemVer szabvány fő előnye, hogy a különböző mértékű változtatásokat a verziószámban jelöli. Így már a verziószám alapján eldönthető, hogy az adott szoftverben milyen mértékű változás történt.

A SemVer szabvány szerinti verziószám három tagból áll: MAJOR.MINOR.PATCH magyarul főverzió.alverzió.hibajavítás

  1. MAJOR azaz főverzió: nagy mértékű változtatások, amik az API (alkalmazásprogramozási interfész) változásával járnak együtt
  2. MINOR, azaz alverzió: új funkciók, amelyek a korábbi verziókkal kompatibilisek
  3. PATCH, azaz hibajavító verzió: hibajavítások, amik a korábbi verziókkal kompatibilisek

A módszer használatával a tesztelés és frissítés (upgrade) egyszerűbbé, jobban követhetővé válik.

Új adatelérési mód

A WooCommerce 3.0 főverzióban új CRUD modell kerül bevezetésre. Azaz a WooCommerce webes felülete és az adatbázisa közötti kommunikációs mód változik.

Erre azért van szükség, mert nagy megrendelés mennyiségnél a WooCommerce korábban jelentősen belassulhatott. A módosítás célja, hogy a WooCommerce skálázható legyen, nagyobb terhelést is gyorsan ki tudjon szolgálni.

WooCommerce új CRUD modelljéről a WooCommerce hivatalos fejlesztői blogban találsz részletes információkat angol nyelven.

TimeStamp hiba javítása

A 2.7 verzió tesztelése során a fejlesztők sorra jelezték, hogy az új verzióban a TimeStamp, azaz az időbélyeg kezelése hibás. Ez az időzónák kezelésében és több pluginban is hibát okozott. A WooCommerce 3.0 verzióban a TimeStamp hiba javításra kerül.

És a többi…

A WooCommerce-en dolgozó törzsgárda 16 fejlesztője több mint 1900 javítást végzett el a WooCommerce 3.0 alapját képező 2.7 verzión. A teljes listát a GitHub csoportmunka felületen nézheted meg.

Csernai Kata SEO szakember

Csernai Kata Seostratéga

Honlaptulajdonosoknak segítek kiszámítható, stabil látogatottságot szerezni a Google keresőből, hirdetési költségek nélkül.

Ha most találkozol velem először, még nem tudhatod, miért bízz bennem. Nézd meg, milyen szakmai utat jártam be, és milyen eredményeket értem el. Ezek alapján döntsd el magad, érdemes-e SEO kérdéseken rám hallgatnod.

Ismerj meg

Keresés SEO tippek között

seo szolgáltatások

kiemelt seo témák

Szerző: Csernai Kata
Csernai Kata SEO szakember vagyok. Online vállalkozóknak segítek folyamatosan új érdeklődőket szállítani a keresőből, hirdetési költségek nélkül. Főként tartalmai SEO-val és bivalyerős linkekkel foglalkozom. Nem egy webes rendszerben hiszek, hanem abban, hogy szakértelemmel és kellő alapossággal minden rendszerben meg lehet találni a kihagyott lehetőségeket.

Hasonló bejegyzések

SZERZŐI JOGOK – TÁJÉKOZTATÁS – KÖTBÉR A SeoStrategia.hu teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A jogtulajdonos a szerző Csernai Kata SEO szakember .

A honlap tartalmáról, és a honlapról letölthető információs anyagokról tilos bármilyen olyan másolatot készíteni, bármilyen módon sokszorosítani, nyilvánosan bemutatni, részben vagy egészben közzétenni, saját hasonló terméket, szolgáltatást létrehozni a termék alapján, amelyhez a szerző ill. a jogtulajdonos előzetesen nem járult hozzá, és amelyen szerzőségük nem került feltüntetésre.

Amennyiben a SeoStrategia.hu weboldalon szereplő bármilyen saját (szöveg, képi, videó, ábra, infografika vagy egyéb) tartalmát más személy vagy cég honlapján vagy bármely más online vagy offline felületén vagy eszközén, bizonyíthatóan azonos vagy nagy mértékben hasonló formában megjelenik, a weboldal üzemeltetője (SEO Stratégia Bt., tulajdonos Csernai Katalin) másolt oldalanként 50.000 Ft / nap összegű kötbért számláz a jogtalan felhasználónak.

A kötbért a felfedezést napjától számítva addig a napig kerül felszámításra, amely napon a kérdéses tartalmakat a jogtalan felhasználó véglegesen eltünteti saját felületéről. Szöveg esetén másolt oldalnak minősül, ha az átvétel az adott teljes oldal tartalom 10%-ánál nagyobb mértékben tartalmazza a nem engedélyezetten átvett tartalmat. Kép, videó, ábra, infografika átvétele és felhasználása esetén bármely átvett tartalom teljes oldalnak számít.

Az átvétellel és a felhasználással a felhasználó kifejezetten elfogadja ezen kötbér megállapodást. A fent említett tartalmak átvételének és felhasználásának bizonyítására közjegyzői internetes tartalomtanúsítást alkalmazunk, amely közokirat. A közokirat költségét a kötbérrel együtt a jogtalan felhasználó köteles megtéríteni.