fbpx

Fő kulcsszó jelentése, használata SEO-ban

Írta: Csernai Kata

   |   

Frissítve: 2023. 07. 31

   |   

Olvasási idő:

A fő kulcsszó, más néven a főoldali kulcsszó az egyik legfontosabb on site SEO elem a honlapodon. A fő kulcsszó határozza meg ugyanis a Google szemében a honlapod témáját.

A Google egyre inkább a tartalmilag letisztult, egy téma köré szerveződő honlapokat kedveli. Józan paraszti ésszel is belátható, egy kazánkovács balett táncos bemutatkozó oldala nem csak a Google, hanem a felhasználó számára is összezavaró lenne. Ezért nagyon fontos, hogy a fő kulcsszó vagy kulcsszavak a honlap témájához kapcsolódjanak.

Hány fő kulcsszót válasszak?

Egy honlap esetében max. 2-3 főoldali kulcsszót használunk. Ezek a honlap témájához kapcsolódó, releváns kulcsszavak.

Régi rossz szokás, hogy a meta keyword mezőben válogatás nélkül, rengeteg kulcsszót felsorolnak a honlap tulajdonos, ill. fejlesztők. Ezt a mezőt érdemes üresen hagyni, ugyanis a Google már hosszú évek óta figyelmen kívül hagyja a meta name=”keywords” címkét a rangsorolásnál.

Meta keyword rossz példa

Meta keyword rossz példa

Milyen fő kulcsszót válasszak?

Bár a tartalom építés során a kisebb keresésű kulcsszavakra érdemes célozni, ezt a szabályt itt most szándékosan megszegjük. Igyekezz a témához kapcsolódó legnagyobb keresésű kulcsszavakat kiválasztani!

Ezek általában egy szóból álló kulcsszavak, de lehetnek több szóból álló keresőkifejezések is.

Nagyon fontos a kulcsszó relevancia. A Google figyeli, hogy egy adott kulcsszóra való kereséskor milyen más kulcsszavakra is keresnek az emberek. Ezeket a kulcsszavakat egymás mellé rendeli, és megállapítja a relevancia sorrendet.

A főoldali kulcsszó kiválasztásánál igyekezz a relevancia alapján egymás után következő kulcsszavakból válogatni.

Hol jelenik meg a főoldali kulcsszó?

A főoldali kulcsszó a teljes honlap tartalmára vonatkozik. Ez mutatja be a Google számára, miről szól a honlapod. Ez ideálisan a nyitó oldal title-jében jelenik meg, de természetesen a főoldal szöveges tartalmában is javasolt felhasználni őket.

WordPress honlap esetében a Megjelenés / Testreszabás / Honlap azonosítás menüben tudod beállítani. A kiválasztott fő kulcsszavakat a “Honlap egysoros leírása” mezőbe írd be, vesszővel felsorolva. Vagy nemes egyszerűséggel módosítsd a főoldal meta title-jét.

Csernai Kata
Csernai Kata SEO szakember vagyok. Online vállalkozóknak segítek folyamatosan új érdeklődőket szállítani a keresőből, hirdetési költségek nélkül. Főként tartalmai SEO-val és a komplex projektek stratégiájának meghatározásával foglalkozom. Nem egy webes rendszerben hiszek, hanem abban, hogy szakértelemmel és kellő alapossággal minden rendszerben meg lehet találni a kihagyott lehetőségeket.

Keresés SEO tippek között

Kapcsolódjunk

INGYENES SEO TIPPEK

Nem küldünk kéretlen levélszemetet.
A legjobb SEO tippekért iratkozz fel a hírlevelünkre!

 

 

Ezek is érdekelhetnek

WEBSHOP SEO HÍRLEVÉL

 

Érthető és könnyen kivitelezhető SEO tippek látogatószám növeléshez

 

Trükkök, gyakorlati példák és valós ügyfélsztorik egyetlen cél érdekében, az organikus forgalomnövelésért. Mert az organikus látogató a jó legjobb látogató.