fbpx

Gyenge a tartalom a honlapomon. Mit tegyek?

A Google egyre inkább a minőségi tartalmat díjazza. Magyarul előre sorolja azokat az (al)oldalakat a keresőben, amik a felhasználók számára hasznosak, értékesek. De mi van akkor, ha a honlapodon van gyenge tartalom is?

Mielőtt kikérnéd magadnak, előre bocsátom, minden honlapon lehetnek gyenge tartalmak.

  • A legelső blogbejegyzések, amiket csak úgy megírtál, mert kellett valami az oldalra.
  • nem megfelelő kulcsszóra, pl. termék kulcsszóra írt blogbejegyzések.
  • Azok az oldalak, amiken a kulcsszó halmozás hibájába estél.
  • A túloptimalizált szövegek.
  • A nagykertől, disztribútortól átvette termékleírások, amit minden más témába vágó honlapon is megtalálható.
  • Ne adj Isten, az automatikusan generált szövegek.

Egyszóval van ilyen, lépjünk gyorsan túl a sértődésen. Keressünk inkább megoldást a problémára!

Amikor visszaolvasunk egy réges-régi bejegyzést, vagy a Search Console adatok alapján találunk egy rosszul teljesítő aloldalt, első felindulásból rögtön a törlés jut eszünkbe.

Gyenge tartalom törlése

Egy meglévő tartalom törlésével sok bajt okozhatunk magunknak.

Kezdjük azzal, hogy mi van akkor, ha erre a tartalomra már mutatnak linkek más honlapokról?

Ebben az esetben ha az oldalt töröljük, a látogató egy szép 404-es hibakódot (not found) lát, amikor a linkre kattint. Csalódott lesz, és rögtön elkattint, ezzel rontva az oldalad visszafordulási arányát. És nem, nem fog keresgélni, hátha megtalálja az infót a honlapodon. Egyszerűen tovább áll, mert nem találta meg, amit keresett.

Ha a törölt bejegyzésre belső linkek mutatnak, az oldaladon belül kószálók találkoznak majd a 404-es hibával. Mivel ők már elolvastak ezt-azt nálad, és látják, hogy ez nekik jó, lehet, hogy tesznek egy minimális erőfeszítést, hogy megtalálják a linkben hivatkozott információt. De nagyobb eséllyel tovább állnak ők is. Tehát az összes, erre a bejegyzésre mutató belső linket meg kell szüntetned az oldaladon. Ez akkor is nagy meló, ha van egy listád a belső linkjeidről. De légy őszinte, van neked ilyen?

Persze mindez a kalamajka elkerülhető, ha a törölt linkre átirányítást állítasz be. Azaz megmondod a honlapodat futtató szervernek, hogy ha a törölt linken keresztül érkezik valaki, ezt egy másik tartalomra vigye tovább.

Kérdés, hogy hova? Lehetőség szerint ne a főoldalra, mert azt a Google lágy 404-es hibaként fogja értelmezni. Találj egy olyan bejegyzést, kategóriát, terméket, ami hasonlít a törölt bejegyzésedhez, és arra állítsd be az átirányítást.

Gyenge tartalom feljavítása

John Mueller

John Mueller

Ahogyan John Mueller, a Google Senior Webmaster Trends Analyst-je a  10.31-i Google Webmaster Hangouts-on elmondta, a legjobb, amit tehetsz, ha a gyenge tartalmat feljavítod.

Azaz a meglévő tartalmat átírod a keresőoptimalizált szövegírás szabályainak megfelelően.

Érdemest ezt úgy csinálni, hogy lehetőség szerint a szöveg hossza, és szerkezete ne nagyon változzon.

Ha a teljes új tartalmat készítesz, hiába marad meg a korábbi link, a Google-ben gyakorlatilag újra fogja kezdeni a karrierjét. Azaz bekerül valahova a “futottak még” találatok közé, és majd szépen lassan, hetek, hónapok alatt kúszik feljebb.

Míg ha óvatosan nyúlsz csak a szöveghez, akkor a bejegyzés megmarad az eredeti helyén. A változások, amiket beletettél, erről a helyről fogják (remélhetőleg) előrébb hozni.

Gyenge tartalom elrejtése

De mi van akkor, ha nem tudod a gyenge tartalmat feljavítani? Mondjuk azért, mert nagyon sok ilyen van a honlapon, vagy egyszerűen túl sok energiába kerülne?

Mueller szerint semmiképpen se jó megoldás az, ha itt-ott belekapsz, és helyenként javítod ki. Ettől a tartalom egésze még nem lesz jó minőségű. Érhetjük ezt egy-egy aloldalra, de a honlap egészére is.

Ebben az esetben azt javasolja, hogy jobb ha “eltakarítod” ezeket a gyenge tartalmakat. Ennek pedig a legegyszerűbb módja, ha kizárod őket a Google indexeléséből.

Csernai Kata SEO szakember

Csernai Kata Seostratéga

Honlaptulajdonosoknak segítek kiszámítható, stabil látogatottságot szerezni a Google keresőből, hirdetési költségek nélkül.

Ha most találkozol velem először, még nem tudhatod, miért bízz bennem. Nézd meg, milyen szakmai utat jártam be, és milyen eredményeket értem el. Ezek alapján döntsd el magad, érdemes-e SEO kérdéseken rám hallgatnod.

Ismerj meg

Keresés SEO tippek között

seo szolgáltatások

kiemelt seo témák

Szerző: Csernai Kata
Csernai Kata SEO szakember vagyok. Online vállalkozóknak segítek folyamatosan új érdeklődőket szállítani a keresőből, hirdetési költségek nélkül. Főként tartalmai SEO-val és bivalyerős linkekkel foglalkozom. Nem egy webes rendszerben hiszek, hanem abban, hogy szakértelemmel és kellő alapossággal minden rendszerben meg lehet találni a kihagyott lehetőségeket.

Hasonló bejegyzések

SZERZŐI JOGOK – TÁJÉKOZTATÁS – KÖTBÉR A SeoStrategia.hu teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A jogtulajdonos a szerző Csernai Kata SEO szakember .

A honlap tartalmáról, és a honlapról letölthető információs anyagokról tilos bármilyen olyan másolatot készíteni, bármilyen módon sokszorosítani, nyilvánosan bemutatni, részben vagy egészben közzétenni, saját hasonló terméket, szolgáltatást létrehozni a termék alapján, amelyhez a szerző ill. a jogtulajdonos előzetesen nem járult hozzá, és amelyen szerzőségük nem került feltüntetésre.

Amennyiben a SeoStrategia.hu weboldalon szereplő bármilyen saját (szöveg, képi, videó, ábra, infografika vagy egyéb) tartalmát más személy vagy cég honlapján vagy bármely más online vagy offline felületén vagy eszközén, bizonyíthatóan azonos vagy nagy mértékben hasonló formában megjelenik, a weboldal üzemeltetője (SEO Stratégia Bt., tulajdonos Csernai Katalin) másolt oldalanként 50.000 Ft / nap összegű kötbért számláz a jogtalan felhasználónak.

A kötbért a felfedezést napjától számítva addig a napig kerül felszámításra, amely napon a kérdéses tartalmakat a jogtalan felhasználó véglegesen eltünteti saját felületéről. Szöveg esetén másolt oldalnak minősül, ha az átvétel az adott teljes oldal tartalom 10%-ánál nagyobb mértékben tartalmazza a nem engedélyezetten átvett tartalmat. Kép, videó, ábra, infografika átvétele és felhasználása esetén bármely átvett tartalom teljes oldalnak számít.

Az átvétellel és a felhasználással a felhasználó kifejezetten elfogadja ezen kötbér megállapodást. A fent említett tartalmak átvételének és felhasználásának bizonyítására közjegyzői internetes tartalomtanúsítást alkalmazunk, amely közokirat. A közokirat költségét a kötbérrel együtt a jogtalan felhasználó köteles megtéríteni.