fbpx

Kulcsszó típusok – mikor melyiket használjam?

A kulcsszó a keresőoptimalizálás sarokköve. A Google több mint 200 paramétert használ az oldalak rangsorolásához, de a jól kiválasztott kulcsszó nélkül nincs esélyed az előre kerülésre. Ahhoz, hogy a megfelelő kulcsszavakat válaszd, tudnod kell, milyen kulcsszó típusok vannak.

Kulcsszó típusok fajták szerint

Egy témához végtelen számú kulcsszó kapcsolható. Minél több kulcsszóra van tartalom a honlapodon, annál nagyobb eséllyel jelenik meg a felhasználók számára a Google keresőben.

Google helyezések rangsorolásánál egyre fontosabb paraméter a relevancia. Magyarul az, hogy a felhasználó a kulcsszó beírása után olyan tartalmat kapjon, amire a kulcsszó beírásakor gondolt. Ezt a kulcsszó típusok tudatos használatával tudod elérni.

A kulcsszó típusok megkülönböztetése nem mindig egyszerű. A SEO szakembert ebben a rutin és gyakran a megérzés vezeti.

Ahhoz, hogy Te is megérezd, hogy mi alapján tudsz különbséget tenni, az általam SEO-zott uvegfolia.shop.hu webáruház példáival vezetlek végig a kulcsszó típusokon. A példákban szereplő linkekre kattintva megnézheted az adott kulcsszó típushoz tartozó keresőoptimalizált leírásokat is.

Fő kulcsszó

fő kulcsszó az az elsődleges keresőkifejezés, amely leírja a honlap témáját. Általában egy, max. két keresőszóból álló kifejezés, összetett kulcsszavakat (más néven long tail kulcsszót) itt nem érdemes használni.

Főoldali kulcsszónak érdemes nagy keresésű kulcsszavakat választani. Bár itt általános kulcsszavakat használunk, fontos, hogy az pontosan leírja a témát!

Főoldali kulcsszó példa

Kulcsszó típusok: főoldali kulcsszó

Kulcsszó típusok: főoldali kulcsszó

Az üvegfólia webáruház esetében a fő kulcsszavak a következők:

  • üvegfólia telefonra
  • kijelzővédő üvegfólia
  • tempered glass

Ahogy látod, itt minden fő kulcsszó összetett kereső kifejezés. Ennek oka, hogy csak így lehet egyértelműen leírni a honlap témáját. Ha az üvegfólia kulcsszót választottam volna, rengeteg olyan felhasználó jött volna az oldalra, aki az autója vagy a lakása ablakára keres üvegfóliát. Ez rontaná az oldal relevanciáját.

Kategória kulcsszó

A kategória kulcsszó egy gyűjtő kulcsszó. Több, azonos csoportba tartozó tartalom összegyűjtésére használjuk.

A kategória kulcsszó hasznos hírportálok, blogok esetében – gondolj a rovatokra! A kategória kulcsszavak megfelelő kiválasztása adja a webáruházak keresőoptimalizálásának alapját. Egy jól felépített webáruház menüstruktúrája ezeket a nagy keresésű kategória kulcsszavakat képezi le.

Kategória kulcsszó példa

Kulcsszó típusok: kategória kulcsszó

Kulcsszó típusok: kategória kulcsszó

Az üvegfólia webshop esetén a kategóriákat a telefon gyártók szerint építettem fel. Néhány példa kategória kulcsszóra:

Címke kulcsszó

A címke kulcsszó szintén egy gyűjtő kulcsszó. A cikkek, termékek kategóriától eltérő, másfajta csoportosítására használjuk őket. Termékek esetén ezek gyakran valamilyen fizikai tulajdonságot fejeznek ki. A

A kategória és címke kulcsszó megkülönböztetéséről részletesen a gyűjtő kulcsszavakról szóló cikkemben olvashatsz.

Címke kulcsszó példa

Az üvegfólia webshop esetében a címkék az üvegfólia gyártók szerint lettek meghatározva:

Ugyanaz a termék tartozhat egy kategória szerinti gyűjtőbe, és egy címke szerinti gyűjtőbe is. Mindaddig, amíg ezek a listák nem teljesen azonosokat, ez nem jelent duplikációt a Google szemszögéből.

Termék kulcsszó

A termék kulcsszavakon nincs sok magyarázni való: ezek a termékek nevei.

Amire érdemes odafigyelni, hogy olyan formában használjuk a termék neveket, ahogyan keresnek rá az emberek!

Ha például egy mobiltelefon webshopban a Huawei VNS-L22 típusú telefon adatlapjára tévedsz, valószínűleg fogalmad se lesz róla, hogy ez melyik készülék. De ha a Huawei P9 Lite nevet látod, az már jóval ismerősebb, igaz?

Termék kulcsszó példa

Kulcsszó típusok: termék kulcsszó

Kulcsszó típusok: termék kulcsszó

A példaként használt webshopunkban például ilyen termék kulcsszavakat használtam:

Tartalmi kulcsszó

A tartalmi kulcsszó, vagy más néven blogbejegyzés kulcsszó olyan, általában összetett keresőkifejezés, ami valamilyen kérdéshez, információ szerzéshez kapcsolódik.

Magyarul, ha beírom a keresőbe, hogy milyen a jó gyerekcipő, nem egy konkrét gyerek cipőt szeretnék látni, hanem egy olyan leírást, amiből megtudom, hogy a gyerekcipő kiválasztásakor milyen szempontokat kell figyelembe vegyek.

Tartalmi kulcsszó példa

Kulcsszó típusok: blogbejegyzés kulcsszó

Kulcsszó típusok: blogbejegyzés kulcsszó

Példa oldalunkon az egyik legkeresettebb tartalmi kulcsszó az üvegfólia felrakása. Azok, akik üvegfóliát akarnak vásárolni, szeretnék tudni, hogyan kell jól felrakni a telefon kijelzőjére. Sőt, meg akarnak róla győződni, hogy erre ők maguk is képesek.

Egy jól megválasztott tartalmi kulcsszó nem csak a látogatottság növeléséhez járul hozzá, de a vásárló bizalmának elnyerésével, ill. kifogásainak kezelésével a konverziót is növeli.

Kulcsszó típusok összetettség szerint

Bár a magyar nyelvben jellemző a kulcsszó, és nem a kulcskifejezés – de furán hangzik! – vagy a keresőkifejezés szavakat használjuk, valójában a kulcsszó egy vagy több szóból is állhat.

Egyszerű kulcsszó

Az egyszerű kulcsszó egy szóból áll. Jellemzően ez egy általános kifejezés, ami egy nagyobb területet fed le a témán belül.

Gyakran ezek a legnagyobb keresésű kulcsszavak (mint például a tárhely havi 2900 kereséssel), ezért főoldali, vagy kategória kulcsszónak érdemes használni őket.

Összetett kulcsszó

Az összetett kulcsszó két, három vagy még több szóból álló kereső kifejezés. Gyakran nevezik őket  – egyébként hibásan – long tail kulcsszónak is.

Az összetett kulcsszavakra ált. kevesebben keresnek – vesd össze a tárhely szolgáltatás havi 390 keresését a feljebb említett tárhely havi 2900 keresésével.

Az összetett kulcsszavakat (al)kategóriák, címkék kialakítására is használhatják, de az esetek többségében ezek tartalmi kulcsszavak.

Bár önmagában egy-egy összetett  kulcsszó kevés megjelenítést generál a keresőben, de a fő témát szépen körbe lehet lőni ilyen összetett kereső kifejezésekkel. Mivel ezekre az összetett kulcsszavakra ált. kevesebben optimalizálnak, jól használhatók egy téma felhozására.

Csernai Kata SEO szakember

Csernai Kata Seostratéga

Honlaptulajdonosoknak segítek kiszámítható, stabil látogatottságot szerezni a Google keresőből, hirdetési költségek nélkül.

Ha most találkozol velem először, még nem tudhatod, miért bízz bennem. Nézd meg, milyen szakmai utat jártam be, és milyen eredményeket értem el. Ezek alapján döntsd el magad, érdemes-e SEO kérdéseken rám hallgatnod.

Ismerj meg

Keresés SEO tippek között

seo szolgáltatások

kiemelt seo témák

Szerző: Csernai Kata
Csernai Kata SEO szakember vagyok. Online vállalkozóknak segítek folyamatosan új érdeklődőket szállítani a keresőből, hirdetési költségek nélkül. Főként tartalmai SEO-val és bivalyerős linkekkel foglalkozom. Nem egy webes rendszerben hiszek, hanem abban, hogy szakértelemmel és kellő alapossággal minden rendszerben meg lehet találni a kihagyott lehetőségeket.

Hasonló bejegyzések

SZERZŐI JOGOK – TÁJÉKOZTATÁS – KÖTBÉR A SeoStrategia.hu teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A jogtulajdonos a szerző Csernai Kata SEO szakember .

A honlap tartalmáról, és a honlapról letölthető információs anyagokról tilos bármilyen olyan másolatot készíteni, bármilyen módon sokszorosítani, nyilvánosan bemutatni, részben vagy egészben közzétenni, saját hasonló terméket, szolgáltatást létrehozni a termék alapján, amelyhez a szerző ill. a jogtulajdonos előzetesen nem járult hozzá, és amelyen szerzőségük nem került feltüntetésre.

Amennyiben a SeoStrategia.hu weboldalon szereplő bármilyen saját (szöveg, képi, videó, ábra, infografika vagy egyéb) tartalmát más személy vagy cég honlapján vagy bármely más online vagy offline felületén vagy eszközén, bizonyíthatóan azonos vagy nagy mértékben hasonló formában megjelenik, a weboldal üzemeltetője (SEO Stratégia Bt., tulajdonos Csernai Katalin) másolt oldalanként 50.000 Ft / nap összegű kötbért számláz a jogtalan felhasználónak.

A kötbért a felfedezést napjától számítva addig a napig kerül felszámításra, amely napon a kérdéses tartalmakat a jogtalan felhasználó véglegesen eltünteti saját felületéről. Szöveg esetén másolt oldalnak minősül, ha az átvétel az adott teljes oldal tartalom 10%-ánál nagyobb mértékben tartalmazza a nem engedélyezetten átvett tartalmat. Kép, videó, ábra, infografika átvétele és felhasználása esetén bármely átvett tartalom teljes oldalnak számít.

Az átvétellel és a felhasználással a felhasználó kifejezetten elfogadja ezen kötbér megállapodást. A fent említett tartalmak átvételének és felhasználásának bizonyítására közjegyzői internetes tartalomtanúsítást alkalmazunk, amely közokirat. A közokirat költségét a kötbérrel együtt a jogtalan felhasználó köteles megtéríteni.