fbpx

Yoast SEO readability (olvashatóság)

Írta: Csernai Kata

   |   

Frissítve: 2023. 08. 13

   |   

Olvasási idő:

A Yoast SEO readability a bejegyzés olvashatóságáról ad információt. Ebben az esetben az olvashatóság nem arról szól, hogy a honlap designja (pl. háttérszín, betűszín, betűméret) mennyire támogatja a szöveg könnyű olvashatóságát. Sokkal inkább arról, hogy a tartalom tagolása mennyire felel meg az interneten scannelve olvasó felhasználók igényeinek.

Azt Te is biztosan észrevetted már, hogy egy hosszú, egybefolyó szöveget nehezen olvasol végig a monitoron. Ha a szöveg összefolyik, ráadásul hosszú körmondatokat is tartalmaz, hamar feladjuk az olvasást, és elkattintunk az oldalról.

A Google ezt két mutatóra fordítja le:

  • nő a visszafordulási arány
  • és csökken az oldalon eltöltött idő.

A honlapok Google keresőben való helyezését befolyásolja ez a két mutató. Tehát ha azt akarod, hogy a honlapod az első oldalon jelenlen meg a Google találati listájában, figyelned kell rá, hogy az olvasók minél hosszabb időt töltsenek el az oldaladon.

Ehhez nem elég a hasznos tartalom. A tartalomnak könnyen olvashatónak is kell lennie. A Yoast SEO readability fül ezt ellenőrzi.

Yoast hivatalos weboldalán 6 ellenőrzési szempontot sorol fel:

  1. mondat hosszúsága
  2. bekezdés hosszúsága
  3. alcímek léte és eloszlása
  4. szenvedő szerkezet használata
  5. átkötő szavak (pl: és, továbbá, végül)
  6. Flesch olvashatósági teszt

Ezek egy részét (4., 5, 6. pont) csak angol és német nyelven képes a Yoast SEO readability vizsgálni.

Nekünk magyaroknak maradt tehát az első három vizsgálati szempont.

Yoast SEO readability: mondat hosszúsága

Minél rövidebb egy mondat, annál könnyebb megérteni. Sőt, ha rövid mondatokat használsz, kisebb az esélye annak is, hogy mondatszerkezeti hibát vétesz bennük.

Marieke van de Rakt javaslata szerint egy mondat akkor hosszú, ha 20-nál több szót tartalmaz. A Yoast SEO plugin ezt a 20 szavas hosszúságot vizsgálja. A javaslat az, hogy a hosszú mondatok a bejegyzés negyedét ne haladják meg a szövegben.

A legjobb az, ha egy bekezdésben maximum egy hosszú mondat van.

Yoast SEO readability mondathosszúság ellenőrzés

Yoast SEO readability mondathosszúság ellenőrzés

A hosszú mondatokat a Yoast SEO readability fülön lévő szem ikonra kattintva meg is mutatja neked a plugin. Így könnyen javíthatod őket.

Yoast SEO readability: bekezdés hosszúsága

A könnyen olvasható bekezdések maximum 7-8 mondat hosszúságúak. Ennél hosszabb szövegrészt fárasztó egyszerre elolvasni.

Mivel internetezés közben az emberek többsége mást is csinál (zenét hallgat, beszélnek hozzá, épp érkezik egy Facebook üzente vagy e-mailje), nehezen tud hosszabb ideig egy dologra koncentrálni. Egy hosszú bekezdés végére érve gyakran elfelejti, mit olvasott az elején.

Ezért érdemes a bekezdés lényegi mondanivalóját rögtön az első mondatba beleírni. A bekezdés többi része ennek a mondatnak a kibontása, magyarázata legyen.

Yoast SEO readability: alcímek léte és eloszlása

Az alcímek tagolják a szöveget, és ezzel könnyebben átláthatóvá teszik. Egyúttal meg is szakítják a szövegfolyamot, rövidebb részekre tagolják, így egy szuszra kevesebb szöveget kell elolvasni.

Ezért fontos, hogy a szövegben használjunk alcímeket. A legjobb eloszlás az, ha kb. 300 karakterenként beiktatunk egy alcímet a szövegbe.

Az alcímeknek a szöveg olvashatóságán túl a keresőoptimalizálásban is nagy szerepe van. Az alcímben szereplő kulcsszavak “megmagyarazzák” a Google kereső számára, miről szól a szöveg.

A YOAST SEO plugin minisorozat további bejegyzései

Csernai Kata
Csernai Kata SEO szakember vagyok. Online vállalkozóknak segítek folyamatosan új érdeklődőket szállítani a keresőből, hirdetési költségek nélkül. Főként tartalmai SEO-val és a komplex projektek stratégiájának meghatározásával foglalkozom. Nem egy webes rendszerben hiszek, hanem abban, hogy szakértelemmel és kellő alapossággal minden rendszerben meg lehet találni a kihagyott lehetőségeket.

Keresés SEO tippek között

Kapcsolódjunk

INGYENES SEO TIPPEK

Nem küldünk kéretlen levélszemetet.
A legjobb SEO tippekért iratkozz fel a hírlevelünkre!

 

 

Ezek is érdekelhetnek

WEBSHOP SEO HÍRLEVÉL

 

Érthető és könnyen kivitelezhető SEO tippek látogatószám növeléshez

 

Trükkök, gyakorlati példák és valós ügyfélsztorik egyetlen cél érdekében, az organikus forgalomnövelésért. Mert az organikus látogató a jó legjobb látogató.