fbpx

Yoast SEO readability (olvashatóság)

A Yoast SEO readability a bejegyzés olvashatóságáról ad információt. Ebben az esetben az olvashatóság nem arról szól, hogy a honlap designja (pl. háttérszín, betűszín, betűméret) mennyire támogatja a szöveg könnyű olvashatóságát. Sokkal inkább arról, hogy a tartalom tagolása mennyire felel meg az interneten scannelve olvasó felhasználók igényeinek.

Azt Te is biztosan észrevetted már, hogy egy hosszú, egybefolyó szöveget nehezen olvasol végig a monitoron. Ha a szöveg összefolyik, ráadásul hosszú körmondatokat is tartalmaz, hamar feladjuk az olvasást, és elkattintunk az oldalról.

A Google ezt két mutatóra fordítja le:

  • nő a visszafordulási arány
  • és csökken az oldalon eltöltött idő.

A honlapok Google keresőben való helyezését befolyásolja ez a két mutató. Tehát ha azt akarod, hogy a honlapod az első oldalon jelenlen meg a Google találati listájában, figyelned kell rá, hogy az olvasók minél hosszabb időt töltsenek el az oldaladon.

Ehhez nem elég a hasznos tartalom. A tartalomnak könnyen olvashatónak is kell lennie. A Yoast SEO readability fül ezt ellenőrzi.

Yoast hivatalos weboldalán 6 ellenőrzési szempontot sorol fel:

  1. mondat hosszúsága
  2. bekezdés hosszúsága
  3. alcímek léte és eloszlása
  4. szenvedő szerkezet használata
  5. átkötő szavak (pl: és, továbbá, végül)
  6. Flesch olvashatósági teszt

Ezek egy részét (4., 5, 6. pont) csak angol és német nyelven képes a Yoast SEO readability vizsgálni.

Nekünk magyaroknak maradt tehát az első három vizsgálati szempont.

Yoast SEO readability: mondat hosszúsága

Minél rövidebb egy mondat, annál könnyebb megérteni. Sőt, ha rövid mondatokat használsz, kisebb az esélye annak is, hogy mondatszerkezeti hibát vétesz bennük.

Marieke van de Rakt javaslata szerint egy mondat akkor hosszú, ha 20-nál több szót tartalmaz. A Yoast SEO plugin ezt a 20 szavas hosszúságot vizsgálja. A javaslat az, hogy a hosszú mondatok a bejegyzés negyedét ne haladják meg a szövegben.

A legjobb az, ha egy bekezdésben maximum egy hosszú mondat van.

Yoast SEO readability mondathosszúság ellenőrzés

Yoast SEO readability mondathosszúság ellenőrzés

A hosszú mondatokat a Yoast SEO readability fülön lévő szem ikonra kattintva meg is mutatja neked a plugin. Így könnyen javíthatod őket.

Yoast SEO readability: bekezdés hosszúsága

A könnyen olvasható bekezdések maximum 7-8 mondat hosszúságúak. Ennél hosszabb szövegrészt fárasztó egyszerre elolvasni.

Mivel internetezés közben az emberek többsége mást is csinál (zenét hallgat, beszélnek hozzá, épp érkezik egy Facebook üzente vagy e-mailje), nehezen tud hosszabb ideig egy dologra koncentrálni. Egy hosszú bekezdés végére érve gyakran elfelejti, mit olvasott az elején.

Ezért érdemes a bekezdés lényegi mondanivalóját rögtön az első mondatba beleírni. A bekezdés többi része ennek a mondatnak a kibontása, magyarázata legyen.

Yoast SEO readability: alcímek léte és eloszlása

Az alcímek tagolják a szöveget, és ezzel könnyebben átláthatóvá teszik. Egyúttal meg is szakítják a szövegfolyamot, rövidebb részekre tagolják, így egy szuszra kevesebb szöveget kell elolvasni.

Ezért fontos, hogy a szövegben használjunk alcímeket. A legjobb eloszlás az, ha kb. 300 karakterenként beiktatunk egy alcímet a szövegbe.

Az alcímeknek a szöveg olvashatóságán túl a keresőoptimalizálásban is nagy szerepe van. Az alcímben szereplő kulcsszavak “megmagyarazzák” a Google kereső számára, miről szól a szöveg.

A YOAST SEO plugin minisorozat további bejegyzései

Csernai Kata SEO szakember

Csernai Kata Seostratéga

Honlaptulajdonosoknak segítek kiszámítható, stabil látogatottságot szerezni a Google keresőből, hirdetési költségek nélkül.

Ha most találkozol velem először, még nem tudhatod, miért bízz bennem. Nézd meg, milyen szakmai utat jártam be, és milyen eredményeket értem el. Ezek alapján döntsd el magad, érdemes-e SEO kérdéseken rám hallgatnod.

Ismerj meg

Keresés SEO tippek között

seo szolgáltatások

kiemelt seo témák

Szerző: Csernai Kata
Csernai Kata SEO szakember vagyok. Online vállalkozóknak segítek folyamatosan új érdeklődőket szállítani a keresőből, hirdetési költségek nélkül. Főként tartalmai SEO-val és bivalyerős linkekkel foglalkozom. Nem egy webes rendszerben hiszek, hanem abban, hogy szakértelemmel és kellő alapossággal minden rendszerben meg lehet találni a kihagyott lehetőségeket.

Hasonló bejegyzések

SZERZŐI JOGOK – TÁJÉKOZTATÁS – KÖTBÉR A SeoStrategia.hu teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A jogtulajdonos a szerző Csernai Kata SEO szakember .

A honlap tartalmáról, és a honlapról letölthető információs anyagokról tilos bármilyen olyan másolatot készíteni, bármilyen módon sokszorosítani, nyilvánosan bemutatni, részben vagy egészben közzétenni, saját hasonló terméket, szolgáltatást létrehozni a termék alapján, amelyhez a szerző ill. a jogtulajdonos előzetesen nem járult hozzá, és amelyen szerzőségük nem került feltüntetésre.

Amennyiben a SeoStrategia.hu weboldalon szereplő bármilyen saját (szöveg, képi, videó, ábra, infografika vagy egyéb) tartalmát más személy vagy cég honlapján vagy bármely más online vagy offline felületén vagy eszközén, bizonyíthatóan azonos vagy nagy mértékben hasonló formában megjelenik, a weboldal üzemeltetője (SEO Stratégia Bt., tulajdonos Csernai Katalin) másolt oldalanként 50.000 Ft / nap összegű kötbért számláz a jogtalan felhasználónak.

A kötbért a felfedezést napjától számítva addig a napig kerül felszámításra, amely napon a kérdéses tartalmakat a jogtalan felhasználó véglegesen eltünteti saját felületéről. Szöveg esetén másolt oldalnak minősül, ha az átvétel az adott teljes oldal tartalom 10%-ánál nagyobb mértékben tartalmazza a nem engedélyezetten átvett tartalmat. Kép, videó, ábra, infografika átvétele és felhasználása esetén bármely átvett tartalom teljes oldalnak számít.

Az átvétellel és a felhasználással a felhasználó kifejezetten elfogadja ezen kötbér megállapodást. A fent említett tartalmak átvételének és felhasználásának bizonyítására közjegyzői internetes tartalomtanúsítást alkalmazunk, amely közokirat. A közokirat költségét a kötbérrel együtt a jogtalan felhasználó köteles megtéríteni.