fbpx

Open source webshop rendszerek

Írta: Csernai Kata

   |   

Frissítve: 2023. 08. 13

   |   

Olvasási idő:

Open source webshop

Az open source webshop rendszerek olyan nyílt forráskódú programok, amiknek a kódját bárki módosíthatja, bővítheti. Az open source webáruházak ingyen letölthetőek.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a webshop motort egy közösség fejleszti, és tartja karban. Több független fejlesztő dolgozik azon, hogy a webáruház az aktuális online marketing trendeknek megfelelő új megoldásokat tartalmazzon. És azon is, hogy az időközben felbukkanó hibákat és biztonsági réseket javítsák.

Általában az open source webshop motorok nemzetközi projektben készülnek, így a leírások, fórumok angol nyelvűek. Több nyílt forráskódú webáruház motornak van magyar közössége is, ahol magyar nyelven is kapsz segítséget.

A nyílt forráskódú webáruházak ingyen letölthetők és használhatók. A webáruház alap rendszeréhez rengeteg kiegészítő van már készen, az online bankkártyás fizetéstől a számlázáson át a különböző marketing funkciókig. Ezek egy része ingyenes, de bőven vannak közöttük fizetősek is.

Az open source program használatát Te magad is megtanulhatod. Ilyenkor az időddel és a munkáddal fizetsz azért, hogy legyen egy saját webáruházad. Sokszor úgy gondoljuk, hogy amit magunk megcsinálunk, ingyen van. De érdemes végiggondolnod, hogy ha a webáruház kialakításával eltöltött munkaórák helyett a pénzkereső tevékenységed folytatod, mennyit keresnél?

Rengeteg fejlesztő van, aki valamilyen nyílt forráskódú webáruházra specializálódott. Az ő szolgáltatásukat is igénybe veheted a webáruházad kialakításához. Mivel ezek a programozók már több webáruházat felépítettek az adott keretrendszerben, gyorsabban és hatékonyabban dolgoznak. Bár a munkájuk pénzbe kerül, rövidebb idő alatt lehet működő webáruházad, mintha magad csinálnád.

A legismertebb open source webshop rendszerek

Nagyon sok nyílt forráskódú webáruház létezik a világon. Lehetetlen lenne mindet bemutatni. Ezért összegyűjtettem a legismertebb open source webshop rendszereket.

WooCommerce webáruház

Woocommerce plugin

Woocommerce plugin

WooCommerce hivatalos honlapja állítása szerint a világ összes elektronikus kereskedelmi (e-commerce) megoldásának 30% Woocommerce alapon működik. Valójában a WooCommerce nem egy valódi webshop motor. Csupán a nagyon népszerű WordPress tartalomkezelő rendszer kiegészítője. Ha már van egy WordPressben készült céges honlapod vagy blogod, és most szeretnél webáruházat indítani, a legjobb megoldást, ha a WooCommerce-t választod. Akár egy óra alatt létrehozhatsz vele egy működő webáruházat, ami teljes mértékben integrálódik a már meglévő honlapodhoz. A WooCommerce nagy előnye, hogy van olyan magyar WooCommerce fórum, ahol magyar nyelven kapsz segítséget, ha szükséges. Ráadásul a WooCommerce keresőoptimalizálási szempontból is főnyeremény. A Yoast SEO plugin használatával gyorsan és egyszerűen keresőoptimalizálhatod a webáruházad. Kattints a WooCommerce részletesebb bemutatásához!

Prestashop webáruház

Prestashop

Prestashop

A Prestashop egy robusztus webáruház megoldás. Könnyedén elbánik több ezer termékkel is. Ha nagyon sok terméked van, akkor a Prestashop a jó választás számodra. A Prestashopnak több mint 310 beépített funkciója van és kb. 3500 modullal bővíthető. Ebből is látszik, hogy egy nagy és bonyolult rendszer. Nem könnyű kiigazodni benne, de ha egyszer sikerült, nagyon stabil és álomszép webáruház építhető vele. A jó hír az, hogy nem feltétlenül kell saját magadnak megtanulnod ennek a csillagrombolónak az irányítását. A Prestashopnak számos olyan partnere van, aki szívesen segít neked a webáruházad kialakításában. Ha mégis önállóan állsz neki, a magyar Prestashop közösségtől hasznos információkat és segítséget is kaphatsz magyar nyelven. A Prestashop nagyon erős riporting funkciókkal rendelkezik, azaz rengeteg különféle kimutatás nyerhető ki belőle. Ez segít megismerned a legjobban és a legrosszabbul teljesítő termékeidet, ezáltal fejlesztened az értékesítésed. Keresőoptimalizálás szempontjából a Prestahop drága mulatság. A legnépszerűbb Prestashop SEO modul ára 190 euro. Ezért a pénzért azt ígérik, hogy a modul automatikusan kitölti a legfontosabb on site SEO elemeket. Jó tudni, hogy a Prestashop webáruház motor önmagában tartalmazza  azokat a strukturált adatokat (schema), amikből a Google automatikusan ki tudja olvasni a termék adait, mint az ár, készlet állapot, stb.

OpenCart webáruház

Opencart

Opencart

Az OpenCart viszonylag új webshop motor, “mindössze” 2007 óta létezik. Ez tekinthetjük abból a szempontból előnynek is, hogy a forráskód nem túl nagy és bonyolult, így a webáruház működése gyors. Az OpenCart több mint 20 fizetési módot, és 8 szállítási módot tartalmaz. A webshop megjelenése szabadon változtatható, ehhez több mint 2700 sablon (opencart theme) áll rendelkezésre. Különlegessége, az un. multi store funkció. Ez azt jelenti, hogy egy adatbázison több webáruház is működtethető. Ezek lehetnek eltérő nyelvű webáruházak, de az is megoldható, hogy más-más domain alatt a termékek kínálatnak csak egy-egy szeletet mutassuk be a látogatóknak. Így csupán egyszer kell a terméket feltöltenünk, és a közös készlet kezelés is nagy könnyebbséget jelent. Szerencsére az OpenCart megfelel a SEO alapkövetelményeinek is. Minden új termék és kategória létrehozásakor meg lehet adni a meta tag címet, meta tag leírást, és a meta kulcsszavakat. Sajnos az OpenCart magyar támogatása szegényes.

Magento webáruház

Magento Open Source eCommerce

Magento Open Source eCommerce

A Magento webáruház motor világszerte nagyon elterjedt, ám Magyarországon kevésbé elterjedt. Érdekesség, hogy a Magento mögött nem egy online közösség, hanem egy valódi, profitorientált cég áll. Ez biztosítja a webshop motor folyamatos karbantartását és fejlesztését. Viszont a teljes Magento funcionalitás nem is érhető el igyenesen. A Magento Community Editon a kisvállalatok számára ingyenesen letölthető verzió. Használatával egy teljes értékű webáruház alakítható ki, viszont ehhez a verzióhoz nincsen gyártói támogatás. A felmerülő kérdéseiddel az angol nyelvű felhasználói fórumhoz fordulhatsz. Joost De Valk SEO szakértő szerint a Magento adja a legteljesebb keresőoptimalizálási megoldást “out of the box”. Azaz a rendszer telepítésével egy időben megkapjuk a SEO beállításokhoz szükséges funkciókat is. Honlapján a Magento SEO beállításáról egy teljes leírást kapsz angol nyelven.

Csernai Kata
Csernai Kata SEO szakember vagyok. Online vállalkozóknak segítek folyamatosan új érdeklődőket szállítani a keresőből, hirdetési költségek nélkül. Főként tartalmai SEO-val és a komplex projektek stratégiájának meghatározásával foglalkozom. Nem egy webes rendszerben hiszek, hanem abban, hogy szakértelemmel és kellő alapossággal minden rendszerben meg lehet találni a kihagyott lehetőségeket.

Keresés SEO tippek között

Kapcsolódjunk

INGYENES SEO TIPPEK

Nem küldünk kéretlen levélszemetet.
A legjobb SEO tippekért iratkozz fel a hírlevelünkre!

 

 

Ezek is érdekelhetnek

WEBSHOP SEO HÍRLEVÉL

 

Érthető és könnyen kivitelezhető SEO tippek látogatószám növeléshez

 

Trükkök, gyakorlati példák és valós ügyfélsztorik egyetlen cél érdekében, az organikus forgalomnövelésért. Mert az organikus látogató a jó legjobb látogató.