fbpx

Yoast SEO plugin – előnyök és hátrányok

Ez a bejegyzés a YOAST SEO plugin-ról szóló minisorozat első része. A Yoast SEO  plugin minisorozatban részletesen bemutatom ennek a wordpress bővítménynek a működését. De kezdjük a legelején!

Mire jó a Yoast SEO plugin és mire nem?

Amikor elkezdünk keresőoptimalizálással foglalkozni, mindannyian a Szent Grált keressük.

Yoast SEO Plugin előnyök és hátrányok

A Monthy Pyton Szent Grálja

Egy olyan eszközt, ami feltelepítünk, beállítunk, és néhány kattintás múlva elmondhatjuk: letudtuk a keresőoptimalizálási feladatot.

A rossz hírem az, hogy ilyen eszköz nincs.

Bár a Yoast SEO plugin nagy segítség a wordpress alapú weboldalak keresőoptimalizálása során, nem oldja meg egy kattintásra helyettünk a feladatot.

A Yoast SEO plugin előnyei

A Yoast SEO bővítmény legnagyobb előnye, hogy egyszerűvé teszi a keresőoptimalizálás technikai elemeinek beállítását.

Ahhoz, hogy a weboldalad jó helyen jelenjen meg a Google találati listájában, minden egyes aloldalon be kell állítani a title és a meta leírás elemeket.

Ezt a HTML kódban turkálva is meg lehet tenni. De mennyivel egyszerűbb, ha ezt egy kényelmes szerkesztő felületen tehetjük meg!

A Yoast SEO bővítmény nem más, mint egy felokosított szerkesztő felület a keresőoptimalizálás technikai elemeinek beállításához.

Nem lebecsülve fejlesztők munkáját, elismerem, a felokosítás is elég jól sikerült. A plugin nagy segítség a keresőoptimalizált szövegírással éppen csak ismerkedők részére.

Ajánlásokat jelenít meg a bejegyzés olvashatóságára és keresőoptimalizáltságára vonatkozóan. A szöveg ajánlásoknak való megfelelőségét színes pöttyökkel jelzi.

A Yoast SEO plugin pöttyöcskéi ugyanazt jelentik, mint a közlekedése lámpa színei:

  • piros: állj, nagy a baj!
  • sárga: indulhatunk, már majdnem jó!
  • zöld: gázt bele, előttünk a pálya!

Ez nagy segítség, de egyben korlát is. Hajlamosak vagyunk ugyanis a pöttyök színe alapján megítélni a bejegyzésünket.

Ne feledjük, ez csak ajánlásoknak való megfelelést mutatja!

Zöld pöttyös bejegyzés is kulloghat a Google találati lista végén, és piros pöttyös bejegyzés is felkerülhet az első oldalra.

A Yoast SEO bővítmény hátrányai

Ezt a bővítményt angol nyelven és angol nyelvre készítették.

Bár láttuk már magyarul is megjelenni, a nagyobb frissítések után a felülete angol nyelvű. Ez egy apró kényelmetlenség. Ha nem tudsz angolul, akkor is biztonsággal fogod használni ennek a minisorozatnak az elolvasása után.

A nagyobbik gond, hogy a szöveg keresőoptimalizálási elemzését angol nyelvre optimalizálva végzi el.

Nem ismeri fel kulcsszavak magyar ragozott alakjait, ill. nem tudja kezelni, értelmezni a magyar ékezetes karaktereket.

Mondok erre egy példát!

Tételezzük fel, hogy egy sörökről szóló oldalad van. Készítesz egy bejegyzést a sörkorcsolyákról, mondjuk “A tíz legjobb sörkorcsolya” címmel.

A bejegyzés címében a sörkorcsolya ö betűvel jelenik meg.

A bejegyzés közvetlen hivatkozásában (angolul: slug) ékezetek nélkül jelenik meg a kulcsszó, így: sorkorcsolya.

A Yoast SEO plugin erre azt fogja mondani, hogy ajjaj, a közvetlen hivatkozás nem tartalmazza a kulcsszót! Pedig ott van benne, csak angol karakterekkel.

Mivel a tíz legjobb sörkorcsolyáról írsz, bizonyára használni fogod a szövegben a sörkorcsolyák szót is. Még az is előfordulhat, hogy a bejegyzés meta leírásába is belekerül ez a szó.

A Yoast SEO plugin erre megint a fejéhez kap: ó jajj, nincs benne a meta leírásban a kulcsszó!

Pedig benne van, csak ragozott alakban.

Bár mi magyarok büszkék vagyunk a magyarságunkra, és a nyelvünkre, be kell lássuk, hogy lényegesen kevesebben használjuk a világon ezt a nyelvet, mint az angolt. El kell fogadjuk, hogy egy profitorientált vállalkozás, mint amilyen a YOAST BV is, a nagyobb vásárlói réteg kedvében jár.

A jó hírem az, hogy a Google viszont tud magyarul.

Lehet, hogy az ilyen bejegyzéseidre a YoastSEO bővítmény csak sárga pöttyöt ad, ettől még a Google érteni és értékelni fogja azt.

A YOAST SEO plugin minisorozat további bejegyzései

Csernai Kata SEO szakember

Csernai Kata Seostratéga

Honlaptulajdonosoknak segítek kiszámítható, stabil látogatottságot szerezni a Google keresőből, hirdetési költségek nélkül.

Ha most találkozol velem először, még nem tudhatod, miért bízz bennem. Nézd meg, milyen szakmai utat jártam be, és milyen eredményeket értem el. Ezek alapján döntsd el magad, érdemes-e SEO kérdéseken rám hallgatnod.

Ismerj meg

Keresés SEO tippek között

seo szolgáltatások

kiemelt seo témák

Szerző: Csernai Kata
Csernai Kata SEO szakember vagyok. Online vállalkozóknak segítek folyamatosan új érdeklődőket szállítani a keresőből, hirdetési költségek nélkül. Főként tartalmai SEO-val és bivalyerős linkekkel foglalkozom. Nem egy webes rendszerben hiszek, hanem abban, hogy szakértelemmel és kellő alapossággal minden rendszerben meg lehet találni a kihagyott lehetőségeket.

Hasonló bejegyzések

SZERZŐI JOGOK – TÁJÉKOZTATÁS – KÖTBÉR A SeoStrategia.hu teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A jogtulajdonos a szerző Csernai Kata SEO szakember .

A honlap tartalmáról, és a honlapról letölthető információs anyagokról tilos bármilyen olyan másolatot készíteni, bármilyen módon sokszorosítani, nyilvánosan bemutatni, részben vagy egészben közzétenni, saját hasonló terméket, szolgáltatást létrehozni a termék alapján, amelyhez a szerző ill. a jogtulajdonos előzetesen nem járult hozzá, és amelyen szerzőségük nem került feltüntetésre.

Amennyiben a SeoStrategia.hu weboldalon szereplő bármilyen saját (szöveg, képi, videó, ábra, infografika vagy egyéb) tartalmát más személy vagy cég honlapján vagy bármely más online vagy offline felületén vagy eszközén, bizonyíthatóan azonos vagy nagy mértékben hasonló formában megjelenik, a weboldal üzemeltetője (SEO Stratégia Bt., tulajdonos Csernai Katalin) másolt oldalanként 50.000 Ft / nap összegű kötbért számláz a jogtalan felhasználónak.

A kötbért a felfedezést napjától számítva addig a napig kerül felszámításra, amely napon a kérdéses tartalmakat a jogtalan felhasználó véglegesen eltünteti saját felületéről. Szöveg esetén másolt oldalnak minősül, ha az átvétel az adott teljes oldal tartalom 10%-ánál nagyobb mértékben tartalmazza a nem engedélyezetten átvett tartalmat. Kép, videó, ábra, infografika átvétele és felhasználása esetén bármely átvett tartalom teljes oldalnak számít.

Az átvétellel és a felhasználással a felhasználó kifejezetten elfogadja ezen kötbér megállapodást. A fent említett tartalmak átvételének és felhasználásának bizonyítására közjegyzői internetes tartalomtanúsítást alkalmazunk, amely közokirat. A közokirat költségét a kötbérrel együtt a jogtalan felhasználó köteles megtéríteni.