fbpx

Webáruház kategória oldal keresőoptimalizálása

Írta: Horváth Angéla

   |   

Frissítve: 2023. 09. 21

   |   

Olvasási idő:

Webáruház kategória oldal keresőoptimalizálása header kép

Amikor egy webáruház tulajdonos elkezdi a webshop SEO-val való ismerkedést, gyakran találkozik a kifejezések sokaságával és az alkalmazásuk bonyolultságával. Ha már túl vagy a Google Search Console bekötésén, a konkurenciakutatáson, a kulcsszókutatáson és a kategóriafa tervezésen, akkor következhet a 4. lépés, azaz a kategória oldalak keresőoptimalizálása. 

A keresőoptimalizált webáruházak egyik kulcseleme ugyanis ez a lépés. Ebben a cikkben ezzel fogunk részletesen foglalkozni.

Miért kulcsfontosságú a kategória oldalak keresőoptimalizálása?

Amikor egy felhasználó keresőmotort használ, gyakran általános vagy kategória-specifikus kulcsszavakat ad meg. Ezért a kereső- és felhasználóbarát kategória struktúra megteremtése már önmagában jelentős előnyt jelent a versenytársakkal szemben. Azonban az igazi siker a részletekben rejlik, ahol a versenytársaid is elkötelezettek lehetnek.

Nézzünk néhány szempontot, amiért a kategória oldalak keresőoptimalizálása rendkívül fontos. 

 • Strukturális hierarchia: A kategória oldalak gyakran képezik a webhely strukturális alapját. Ezek az oldalak hidalnak át a kezdőoldal és az egyedi termék-, blog- vagy aloldalak között. A keresőmotorok a kategória oldalak révén könnyebben értelmezhetik és indexelhetik a weboldal tartalmi hierarchiáját.
 • Kulcsszó fókusz: A kategória oldalak lehetőséget biztosítanak szélesebb, általánosabb kulcsszavak célzására, míg az aloldalakon vagy termékoldalakon specifikusabb, long-tail kulcsszavakat lehet célozni. 
 • Felhasználói élmény: A felhasználók gyakran a kategória oldalakon kezdik a navigációt, különösen, ha még nem tudják pontosan, mit keresnek. Ha ezek az oldalak jól vannak optimalizálva és könnyű rajtuk navigálni, az növeli a konverziós arányokat és csökkenti a visszafordulási rátát.
 • Linképítési előnyök: A kategória oldalak gyakran több, külső és belső linket kapnak, mivel releváns információt kínálnak számos aloldalról vagy termékről. Ezen linképítési előnyök növelhetik a kategória oldalak autoritását a keresőmotorok szemében.
 • Versenyképesség a SERP-en: A jól optimalizált kategória oldalak versenyképesek lehetnek a keresőmotorok találati listáján (SERP), különösen szélesebb, általánosabb keresési kifejezések esetén.
 • Tartalmi változatosság: A kategória oldalak lehetővé teszik a különféle tartalomtípusok (szöveg, kép, videó stb.) kombinálását, ami gazdagíthatja a felhasználói élményt és javíthatja az oldal SEO teljesítményét.
 • Több konverziós lehetőség: A kategória oldalak gyakran kínálnak lehetőséget különféle felhívások (Call-to-Action) integrálására, legyen szó akár termék vásárlásáról, hírlevélre való feliratkozásról vagy egyéb akciókról.

Webshop SEO Esettanulmány

Stabil, ingyenes forgalom a Google-ből – hirdetési költségek nélkül. Így növeltük meg +130%-kal ügyfelünk organikus forgalmát.

A kategória oldalak alapjai: H1 és a kategória neve

A kategóriák megnevezésekor az optimális az, ha a kategória neve megegyezik az adott oldal H1 címsorával. Ez biztosítja, hogy a keresőmotorok könnyen azonosítsák az oldal témáját. Bár néhány platform, mint például a Shoprenter vagy WooCommerce eltérően kezeli ezt, a koncepció ugyanaz marad.

Vannak azonban olyan esetek, amikor a kategória név és a H1 címsor eltér egymástól. Nézzük, hogy mikor szokás alkalmazni ezt a módszert és mik az eltérő megnevezések előnyei. 

Egy weboldal kategória nevének és az H1 címsorának eltérése SEO és felhasználói élmény szempontjából is fontos téma lehet. Lássuk az előnyeit:

 • Célcsoport-orientált megközelítés: Az H1 címsor lehet specifikusabb vagy éppen általánosabb az adott oldalon található tartalom tükrében, így jobban megszólíthatja a célcsoportot.
 • Részletezés: Az H1 címsor lehetőséget ad arra, hogy további információkat vagy kulcsszavakat adjunk hozzá a tartalomhoz, ami segítheti az adott kategória keresőoptimalizálását.
 • Rugalmas branding: Egy-egy kategórianevet általában a navigációs menüben vagy más strukturált helyeken használunk. Az H1 viszont lehetőséget adhat a márkaüzenet kiemelésére vagy a márkával kapcsolatos egyéb információk közlésére.

Ha azonban rosszul használjuk ezt a lehetőséget, például, ha nagyon eltérő a H1 címsor és a menüben megjelenő kategória név, akkor az zavaró lehet. 

Egy példa arra, amikor a H1 címsor és a menüben megjelenő kategória név eltérhet egymástól: 

 • Kategória név: Lánybúcsú
 • H1 címsor: Lánybúcsú kellékek és dekorációk

Mikor alkalmazható ilyen megközelítés a SEO-ban?

Ez a stratégia akkor alkalmazható, ha úgy ítéljük meg, hogy az eltérés hozzáadott értéket teremt és nem zavarja a felhasználókat.

Ez a stratégia lehetővé teszi, hogy a kategórianevet egyszerű és áttekinthető formában adjuk meg (ami a menüstruktúrában helytakarékos és könnyen érthető), míg a H1 címsorban lehetőségünk nyílik a tartalom részletes bemutatására, kiemelésére vagy a keresőmotorok számára fontos kulcsszavak integrálására.

Mindig fontos azonban tesztelni és monitorozni az oldal teljesítményét. Ha azt látjuk, hogy a látogatók visszafordulási aránya emelkedik vagy az oldal rangsorolása a keresőmotorokban romlik, akkor érdemes megfontolni a stratégia módosítását.

A meta címkék jelentősége és optimalizálása

A meta címek és leírások szerepe kulcsfontosságú a keresőoptimalizálásban. A meta címkék nem csak a keresőmotoroknak adnak információt az oldal tartalmáról, de a potenciális vásárlóknak is.

Mi az a meta cím?

A meta cím, más néven title tag, az egyik első dolog, amit a vásárlók megpillantanak, amikor egy termékre vagy szolgáltatásra keresnek. Egy jól megválasztott meta cím megkülönböztetheti webshopodat a versenytársaktól a keresőmotorok találati listáján.

 • Termékmegjelenítés: Webshopoknál kritikus fontosságú, hogy a meta cím tükrözze az adott kategória oldal tartalmát. 
 • SEO előnyök: A keresőmotorok, mint a Google, egyrészt a meta címen keresztül próbálják megérteni az oldal tartalmát. A releváns kulcsszavak beillesztése a címbe növelheti a kategória láthatóságát a keresési eredményekben.

Nézzünk egy példát meta címre:

Meta cím a találati listában

Mi az a meta leírás?

A meta leírás, vagy másnéven meta description egy olyan rövid szöveg, amely összefoglalja a weboldal-, kategória oldalaknál az adott kategória tartalmát. Ez a leírás jelenik meg a keresőmotorok találati listáján a meta cím alatt. 

A meta description valójában egy rövid marketing szöveg. Ha tanultál már marketing szövegírást, vagy hirdetés készítést, nyugodtan alkalmazatod az ott tanultakat. A meta leírás legyen figyelemfelkeltő, tartalmazzon valami ígéretet. Lehetőleg olyat, amire a felhasználó vágyik, és amit az átkattintás után meg is kap. 

Ez a leírás nagyon fontos SEO szempontból a következő okok miatt:

 • Kattintási arány (CTR) növelése: Egy jól megírt meta leírás növelheti az oldalra mutató linkek kattintási arányát, mivel a felhasználók könnyebben dönthetnek arról, hogy az oldal tartalma releváns-e számukra.
 • Tartalom relevanciájának hangsúlyozása: Bár a meta leírás önmagában nem befolyásolja az oldal rangsorolását, a keresőmotorok kiemelhetik azokat a kulcsszavakat a leírásban, amelyeket a felhasználó beírt a keresésbe, így növelve a relevancia érzetét.

Ha webáruház keresőoptimalizálással foglalkozol, akkor a kategóriák meta description-jébe tegyél bele valamilyen ügyfél előnyt. Ez lehet az ingyenes kiszállítás, extra garancia, vagy bármi más, ami a Te vásárlóidnak fontos lehet és megkülönböztet a versenytársaidtól.

Mindenképpen legyen a meta leírás végén egy un. call to action, egy cselekvésre való felhívás! Lehetőség szerint NE a „kattints ide” megfogalmazást használd, hanem valamilyen kreatívabb módon vedd rá a felhasználót az átkattintásra. Például: nézd meg, olvass bele, tudd meg stb.

Példa meta leírásra:

Meta leírás a találati listában

Ide kattintva részletesebben olvashatsz a meta leírásokról!

Fontos tippek az optimális meta címkékhez

 • Méret: A meta címnek 250-580 px között, a meta leírásnak 400-920 px közötti hosszúságúnak kell lennie. Mobil eszközökön maximum 680 px szöveg látható. A meták hosszát itt tudod ellenőrizni. 
 • Kulcsszavak: Mindig tartalmazzák a célzott kulcsszavakat, de kerüljük a túlzott kulcsszó halmozást. 
 • Ösztönzés: A meta leírás legyen kattintásra ösztönző, tükrözze a felhasználói előnyöket, de egyezzen meg az oldalon található tartalommal.
 • Átírás: Ha a Google módosítja a meta címet vagy leírást, módosítsuk az eredeti címkéket az optimális eredmény érdekében.

A kategória oldal tartalma: rövid és hosszú leírások

A kategória oldal tartalma rendkívül fontos. Rövid, átfogó leírásokkal bemutathatjuk az adott kategória előnyeit és kiemelkedő termékeit. Ugyanakkor, intenzív verseny esetén mélyebb, részletesebb tartalomra is szükség lehet.

Kategória rövid leírások 

A rövid leírások a kategória oldalakon gyakran néhány mondatos blokkból állnak, amelyek röviden és tömören ismertetik a kategóriához tartozó termékek jellegét. Általában a kategória oldal tetején jelennek meg. 

Jelentőségük:

 • Első benyomás: A látogatóknak gyors összefoglalót adnak arról, mit tartalmaz a kategória, ezáltal segíthetnek a vásárlói döntéshozatalban.
 • SEO érték: A keresőrobotok számára támpontot adnak a kategória tartalmának megértéséhez.

Hogyan optimalizáljuk?

 • Kulcsszavak: Fontos, hogy azok a főbb kulcsszavak bele kerüljenek a leírásba, amelyek relevánsak az adott kategóriához.
 • Pontosság: Legyen a leírás pontos, és ne tartalmazzon felesleges információt.

Hosszúság: Bár nincs rá szabály, a rövid leírásokat általában 300-600 karakter hosszúságúra javasolt megírni. Ez azonban alapvetően sablon függő. A lényeg, hogy asztali és mobil nézetben még görgetés nélkül (hajtás felett) látszódjanak a termékek, legalább a tetejük, mert ez ösztönzi a továbbgörgetést. Valamelyik sablonnál ez 300 karakter, valahol pedig akár 1000 is lehet. Ezt befolyásolhatja a betűméret és a sablon stílusa is.

Példa kategória rövid leírásra:

Kategória rövid leírás egy webáruházban

Kategória hosszú leírások

A hosszú leírások mélyebben és részletesebben mutatják be a kategória tartalmát. Gyakran tartalmaznak további alkategóriákra vagy kiemelt termékekre mutató linkeket. Általában a kategória oldal alján helyezkednek el. 

Jelentőségük:

 • Mélyebb információ: A látogatók számára tájékoztatást adnak a kategóriában megtalálható termékcsoport részletesebb jellemzőiről, előnyeiről vagy használati utasításairól.
 • Erősebb SEO érték: A részletesebb leírások több releváns kulcsszót és kifejezést tartalmazhatnak, javítva az oldal rangsorolását.

Hogyan optimalizáljuk?

 • Strukturált tartalom: Használj alcímeket és felsorolásokat a könnyebb olvashatóságért.
 • Belső linkek: A leírásokba ágyazz be linkeket, amelyek a webáruház más részeire, például az adott kategórián belüli alkategóriákra vagy termékeire mutatnak, így növelve az oldalon belüli navigációt és a SEO értéket.
 • Releváns kulcsszavak: Törekedj arra, hogy a releváns kulcsszavakat illeszd be a szövegbe, de ne erőltesd túl. 

Hosszúság: Bár itt sincs egyértelmű szabály, az hosszabb leírások, azaz az 1500-5000 karakter hosszúságúak rendkívül értékesek lehetnek. 

Ez azonban sok mindentől függ:

 • A versenyhelyzettől
 • A kulcsszavak számától
 • A termékek típusától
 • A rendelkezésre álló információtól

Belső linképítés és annak fontossága

A kategória oldalakon belüli belső linképítés nem csak a felhasználói élmény javítását szolgálja, hanem a SEO érték növelését is. A breadcrumb, azaz kenyérmorzsa menü az egyik leggyakoribb módszer, de a rejtett kategóriák vagy a kategória oldalak erősítése érdekében a kategória leírásokban is hozhatunk létre belső linkeket.

Íme néhány kulcsfontosságú pont a belső linképítésről és annak fontosságáról kategória oldalakon:

1. Felhasználói navigáció javítása

A belső linkek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy egyszerűen átnavigáljanak egyik kategóriából a másikba vagy az adott kategórián belül is felfedezzék a különböző termékeket. Ez növeli az oldalon töltött időt és csökkenti a visszafordulási arányt, ami pozitív kihatással lehet a rangsorolásra.

2. Linkérték (Link Juice)

A link juice egyfajta digitális „energia”, amely az oldalak között áramlik a linkek által. A kategória oldalakon történő megfelelő link juice kezeléssel és optimalizálással nem csak az egyes oldalak SEO teljesítményét javíthatjuk, de az egész webhely láthatóságát és rangsorolását is növelhetjük a keresőmotorokban. 

3. Tartalmi hierarchia és struktúra

A belső linképítés kijelöli az oldalak közötti kapcsolatokat és hierarchiát. A keresőmotorok, mint a Google, ezt az információt az oldalak relevanciájának és fontosságának megértéséhez használják. Például egy fő kategória oldal, amelyről sok aloldalra mutatnak linkek, magasabb fontossági szintet kaphat.

A belső linképítés tehát nem csak SEO szempontból kritikus, de a felhasználói élmény javításában is fontos szerepet játszik. Kategória oldalakon történő megfelelő alkalmazásával az oldal struktúrája világossá és könnyen követhetővé válik mind a felhasználók, mind a keresőmotorok számára.

Íme egy példa kategória oldalon való belső linképítésre:

Belső linképítés webáruház kategória oldalakon

Ebben az esetben lábléc szerűen helyeztük el a belső linkeket a kategória oldalon. A főkategória a kád, alatta pedig az alkategóriái lettek belinkelve. 

Meta elemek és kategória leírások beállítása különböző webáruház típusokon 

A következőkben áttekintjük, hogyan állíthatók be a meta elemek és a kategória leírások néhány népszerű webáruház platformon, hogy maximalizáljuk az online jelenlétet és növeljük a forgalmat.

1. WooCommerce / WordPress

A WooCommerce a WordPress egyik legnépszerűbb e-kereskedelmi bővítménye. A felhasználóbarát kezelőfelület, a testreszabhatóság és a kiterjedt bővítmények választéka miatt sok vállalkozó választja elsődleges webáruház platformjának. A SEO szempontjából fontos meta adatok és kategória leírások egyszerűen beállíthatók ezen a platformon belül.

WordPress kategória leírások beállítása

A WooCommerce / WordPress alapú webáruházak esetén a meta adatok és kategória leírások megadása rendkívül egyszerű. Az 1. lépés a Vezérlőpulton belül kiválasztani a Termékek menüpontot. 

Ha új kategóriát hozol létre, nem pedig már meglévőt szeretnél módosítani, akkor az adatokat a Termékek » Kategóriák alatt tudod megadni. 

WordPress kategória leírások beállítása

Az új kategóriánál a Név a kategória nevét jelenti, a Keresőbarát név a keresőbarát URL-t, a Leíráshoz pedig a rövid kategória leírás fog kerülni. Itt lehet még a Szülő kategóriát megadni, amennyiben valamilyen alkategória létrehozásáról van szó. 

Amikor ezeket mind megadtad, akkor lejjebb görgetve az Új kategória gombra kattintva létre is hoztad a kategóriát. Az új kategória ugyanezen az oldalon jobbra fog megjelenni a többi kategória között. 

Ha rákattintasz a módosítandó kategóriára, akkor megjelenik az adott kategóriáról minden adat. 

Mivel a kategória név, a keresőbarát URL és a rövid leírás helye már meg van, már csak a hosszú kategória leírás és a meta adatok hiányoznak. 

WordPress kategória leírások beállítása

A hosszú leírást a Kategória szerkesztése alatt a Bottom Content pontnál lehet megadni. Viszont fontos, hogy ez a funkció nem érhető el “gyárilag” a WordPress-ben. Javasolt ehhez egy kiegészítő bővítményt telepíteni (pl. ezt a bővítményt), amivel bekapcsolhatod a funkciót. Az egyes bővítmények máshogy nevezik ezt a szövegbeviteli mezőt: “bottom content”, “bottom description”, “bottom category description”, stb. 

Lejjebb görgetve lehet megadni a metaadatokat attól függően, hogy Yoast SEO vagy Rank Math Plugin van telepítve.

WordPress kategória leírások beállítása

Mindkettő bővítmény esetében a SEO címnél lehet megadni a meta címet, a Keresőbarát kifejezésnél a keresőbarát URL-t a Metaleírásnál pedig értelemszerűen a meta description-t. 

Majd, ha minden keresőoptimalizálás szempontjából fontos adat meg van adva, ne felejtsd el frissíteni a kategóriát!

2. Shoprenter

A Shoprenter szintén egy egyszerűen kezelhető webáruház platform. Különösen a kis- és középvállalkozások számára lett kialakítva, akik gyors és professzionális online boltot szeretnének létrehozni. A SEO elemek könnyedén testreszabhatók, hogy a webáruház jobb helyezést érhessen el a keresőmotorokban.

Az első lépés ha bejelentkeztél a webáruházad admin felületébe, hogy a bal oldalt található menüsávból válaszd ki a Termékek » Kategóriák menüpontot. 

Ezen belül amennyiben Új kategóriát szeretnél létrehozni, azt fent az Új kategória gomb segítségével teheted meg, ha pedig már meglévő kategóriát szeretnél módosítani, akkor csak ki kell keresned az adott kategóriát a listából. Ezt különböző szűrők segítségével gyorsan és könnyedén megteheted.

Shoprenter kategória leírások beállítása

A megfelelő kategóriára kattintva az Általános fül alatt tudod megadni a Kategória nevét, a Leírás alatt pedig a rövid kategória leírást

Shoprenter kategória leírások beállítása

A SEO beállítások fül alatt lehet megadni a Keresőbarát URL-t, a Kategória Heading alatt a H1 címsort, a Meta tag név alatt a meta címet, végül a meta leírást.

Shoprenter kategória leírások beállítása

Szintén a SEO Beállításokon belül az Egyedi HTML modul alatt lehet megadni a kategória hosszú leírást.  Az egyedi HTML modul megjelenésénél a „Terméklista alatt” lehetőséget válasszuk, mert így kerül majd jó helyre a leírás. 

Ha minden módosítás megtörtént, ne felejtsd el menteni a munkádat!

3. UNAS

Az Unas egy olyan e-kereskedelmi platform, mely évek óta megbízható alapja sok hazai online bolt számára. Rugalmassága és sokoldalúsága miatt sok vállalkozó számára ideális választás, és természetesen kiváló eszközöket kínál a SEO elemek beállítására is.

A webáruházad admin felületére lépve az 1. lépés, hogy kiválaszd a Termékek » Kategóriák kezelése menüpontot. 

Ezután könnyedén létrehozhatsz új kategóriákat, illetve kiválaszthatsz olyan kategóriát is, amelyet módosítani szeretnél. 

UNAS kategória leírások beállítása

A módosítandó kategóriára kattintva van lehetőségünk az adott kategória szerkesztésére. Megadhatjuk a Kategória nevét, a Kategória/Termék lista feletti tartalomnál a rövid kategória leírást, a Kategória/Terméklista alatti tartalomnál pedig a hosszú kategória leírást

UNAS kategória leírások beállítása

Lejjebb görgetve megadhatjuk a Keresőbarát URL-t, A Title tag alatt a meta címet, a Description Meta tag alatt pedig a meta leírást

Ha végeztél, ne felejtsd el menteni a módosításokat!

4. Shoptet

A Shoptet az egyik vezető webáruház rendszer Kelet-Európában. Könnyen kezelhető és rengeteg beépített funkcióval rendelkezik, melyek segítenek az üzleteknek növekedni az online térben. A platform lehetővé teszi a meta adatok és kategória leírások könnyű módosítását, amelyek nélkülözhetetlenek egy hatékony SEO stratégia kialakításában.

Shoptet kategória leírások beállítása

A Shoptet felületén a kategóriák keresőoptimalizálása során az 1. lépés az admin felületre lépve a menüből kiválasztani a Termékek » Termékkategóriák lehetőséget. 

Ezután létrehozhatunk új kategóriákat, de már meglévőket is szerkeszthetünk. 

Shoptet kategória leírások beállítása

Az Általános információk fül alatt a Cím-nél megadhatjuk a Kategória nevét, az URL-nél a keresőbarát URL-t, a Kategória felső leírásánál a rövid kategória leírást, a Kategória alsó leírásánál pedig a hosszú kategória leírást

Shoptet kategória leírások beállítása

A Haladó fül alatt a Névnél adhatjuk meg a meta címet, a Leírásnál pedig a meta leírást

A szükséges módosítások elvégzése után ne felejts el menteni!

Webshop SEO Esettanulmány

Stabil, ingyenes forgalom a Google-ből – hirdetési költségek nélkül. Így növeltük meg +130%-kal ügyfelünk organikus forgalmát.

Végszó

A kategória oldalak keresőoptimalizálása komplex és időigényes folyamat, de az eredmények megérik a befektetett időt és energiát. Mindig tartsuk szem előtt a piacot és a konkurenciát, és ne felejtsük el: néha elég csak egy lépéssel előbbre lenni a versenytársainknál!

Horváth Angéla
Horváth Angéla vagyok, SEO munkatárs. Főként ügyfél projektek kivitelezésében veszek részt. Kedvenc területem és erősségem főként a keresőoptimalizált tartalom gyártás és az on-site SEO, de szívesen veszek részt más feladatokban is. Nyitott vagyok rá, hogy a SEO minél több területét elsajátítsam.

Keresés SEO tippek között

Kapcsolódjunk

INGYENES SEO TIPPEK

Nem küldünk kéretlen levélszemetet.
A legjobb SEO tippekért iratkozz fel a hírlevelünkre!

 

 

Ezek is érdekelhetnek

WEBSHOP SEO HÍRLEVÉL

 

Érthető és könnyen kivitelezhető SEO tippek látogatószám növeléshez

 

Trükkök, gyakorlati példák és valós ügyfélsztorik egyetlen cél érdekében, az organikus forgalomnövelésért. Mert az organikus látogató a jó legjobb látogató.